Budakeszi siker a XI. Országos Szolfézsversenyen

Május közepén rendezték meg a XI. Országos Kodály Zoltán Szolfézsversenyt. Zeneiskolánkat Rétháti Júlia képviselte. Felkészítő tanára Juhos-Kiss Eszter.

 

Az országban 5 helyen, Budapesten, Kecskeméten, Debrecenben, Győrben, és Pécsett tartottak egyidejűleg területi válogatót. A Pest megyeieknek, így nekünk is, Kecskemétre kellett utazniuk. A gyerekek 4 korcsoportban mérték össze tudásukat, írásbeli, és szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk. Az első korcsoportban, ahol Julcsi versenyzett, 19 induló izgulhatott.

Az írásbeli feladatok között szerepelt egy új stílusú magyar népdal lejegyzése énekes előadás alapján, egy bécsi klasszicizmus korából származó műzenei részlet lekottázása zongorázás után, valamint hangközök, és hármashangzatok felépítése, illetve felismerése zongorás hangoztatás, majd kottakép alapján.

A szóbeli feladatok lapról olvasási anyaga szintén egy magyar népdal és egy klasszikus periódus volt. A résztvevőknek az éneklés során ügyelniük kellett a kottahű, élményszerű előadásra.

Maximálisan 100 pontot lehetett elérni. A debreceni döntőbe azok a növendékek kerülhettek be, akik legalább 67 pontot szereztek.

A rendkívül erős mezőnyben Julcsi 81 ponttal jutott tovább, ez a kecskeméti mezőnyben az 5., országos összesítésben a 17. helyet jelentette. A mi korcsoportunkban 28-an állhattak ismét a rajtmezőbe Debrecenben.

A többnapos, rendkívül magas színvonalú rendezvényen a versenyzők tiszta lappal indultak. A mezőny hihetetlenül erős volt, hiszen itt már csak az ország legjobbjai versenyeztek.

Julcsi igazán magabiztosan, mondhatni fölényesen vette az akadályokat. Természetes muzikalitásával, tiszta intonációjával, gyönyörű énekhangjával és pontos kottaolvasásával meggyőzte a szigorú zsűrit. Az eredményhirdetésen 3. helyezettként szólították a színpadra.

Gratulálunk a kiváló eredményhez, további sok sikert kívánunk!

 

Czövek Erna Zeneiskola

Megosztom a cikket