Budakeszi legidősebb szülötte immár a mennyei pályákon síel

Vitéz Hollay Márton a budakeszi sváb Holl családba született 1920-ban. 2022 áprilisában, 101 éves korában szenderült örök álomba.Első világháborús katona édesapja vitézzé avatásakor a nevét Hollaira változtatta. Fiát 1941-ben az ő várományosaként avatták vitézzé.
A második világháborúban a Magyar Királyi Honvéd Légierő kötelékében szerzett érdemeiért vaskereszttel tüntették ki. Később hadifogságba esett, ahol megtapasztalta az amerikai katonák emberségét, így az 1956-os forradalom és szabadságharc véres eseményei után családjával az Egyesült Államokba költözött.

A Holl család 1926-ban, Márton a középső sorban jobbról a második. Háttérben a Budaörsi út

Vitéz Hollay Márton egész életét a sportnak szentelte: Magyarországon a ’40-es és ’50-es években sífutóversenyző volt, az Egyesült Államokban pedig az 1960-as téli olimpián biatlon pályaépítőként, majd 1965-től símentőként dolgozott nyugdíjazásáig, 1990-ig. 82 esztendős korában, a 2002-es Salt Lake City-ben (Utah) megrendezett téli olimpián, nyakában az 1960-as téli olimpia emlékérmével hordozhatta az olimpiai fáklya lángját, amit sítalpakon tett meg a magyar Himnusz hangjaira.
99. születésnapja, a South Lake Tahoe polgáraként eltöltött 60. évfordulója alkalmából és szolgálatának elismeréseként egy túraösvényt (Martin’s Hiking Trail) és egy erdőrészt (Martin’s Trees) neveztek el róla, amelyet 1973-ban egy erdő irtást követően ő ültetett. Az ’56-os forradalom 56. évfordulójának tiszteletére a budakeszi Országzászlónál lévő ’56-os emlékkőnél vitéz Hollay Márton elmondta a Kossuth téri sortűzben elszenvedett személyes élményeit.
A Budakeszin élő családtagok február végén látogattak el hozzá az USA-ba, és elvitték neki szülőfaluja elismerő oklevelét. „Budakeszin születtem 1920-ban” – kezdi viszszaemlékezését a vele készült riportfimben, amely „Hollay Martin sífutó 100 éves” címmel megtekinthető a Youtube-on.
Béke poraira!

’Sigmond Bertalan alpolgármester

Budakeszi Hírmondó 2022 április

Megosztom a cikket