Budakeszi is kitűzi a székely lobogót

Budakeszi Város Önkormányzata február 14-i ülésén döntött arról, hogy csatlakozik azokhoz a településekhez, amelyek székely testvéreink iránt érzett szolidaritásunk és összetartozásunk jeleként kitűzik a székely zászlót a polgármesteri hivatal épületénél. Az ünnepség február 28-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik Budakeszi Város Önkormányzata és a Budakörnyéki Székelykör Egyesület szervezésében a Budakeszi Polgármesteri Hivatal épülete előtti téren.

 

A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlója és lobogója, mely az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlaja alapján égszínkék mezőben arany csíkkal készült, a névjegy helyett a székely szimbólumokkal Nap és Hold, a Nap csillagváltozata díszítve. Így a nyolcágú Nap-csillag a jelenlegi nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár-Bardócszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének és reményének, bizakodásának szimbóluma.

 

A székely történelmi szimbólumokat a Kónya Ádám által véglegesített lobogó és zászló tervezet szerinti aranysávos-kék formában 2004. január 17-én fogadta el a Székely Nemzeti Tanács. Azóta a székely zászló használata az egész Székelyföldön elterjedt. Elsők között 2008-ban Sepsiszentgyörgyön, a polgári frakció kezdeményezéseként és adományaként az ősi szimbólumokat ötvöző lobogó a karácsonyi ünnepek alatt került az európai és a román zászló közé középületre.

 

A két hete kirobbant székelyzászló-ügy azzal kezdődött, hogy a Kovászna megyei prefektus beiktatásáról eltávolították a székely zászlót. Magyarország nyilvánosan emelt szót a romániai magyarságot érintő ügyben. Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót. Románia a belügyeibe való beavatkozásnak tekintette a jelképhasználat korlátozása miatti magyar tiltakozást. Azt azonban egyértelművé tette: a kérdésről legfeljebb diplomáciai csatornákon hajlandó egyeztetni, és a látszatát legalábbis szeretné elkerülni annak, hogy Budapest beleszólhat abba, mi történik Székelyföldön.

 

Magyarországon elsőként február 5-én a XXII. kerületi hivatal épületére tűzték ki a székely zászlót, majd arra kérték a magyar önkormányzatokat, hogy vállaljanak szolidaritást a Székelyföldön élőkkel, és tűzzék ki a székely zászlót. 2013.02.14-én 33, a felhíváshoz csatlakozó település (többek között Törökbálint és Budajenő) képviselői érkeztek, hogy átvegyék a székely zászlót.

 

Az elmúlt hetekben a főváros több kerületében, valamint az ország számos településén kitűzték a székely zászlót a helyi önkormányzati hivatalok épületére.

 

A múlt héten a nemzeti szolidaritás jelképeként a Megyeházára is felkerült székely zászló, amit Csoóri Sándor, Pest megye díszpolgára, dr. Szűcs Lajos, a közgyűlés elnöke és Szabó István alelnök raktak ki az épület homlokzatára.

 

2013. február 15.-én a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülése alkalmából Kövér László Házelnök kezdeményezésére az Országgyűlés Hivatala is kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára.

 

 

Csíkszereda, Hargita megye (az egykori Csík vármegye) székhelye 1997 óta Budakeszi testvérvárosa.

 

A székelyföldi város ismertségét többek közt a hozzá tartozó Csíksomlyó pünkösdi búcsújának, sikeres jégkorong-csapatának, valamint országszerte kedvelt sörének hírneve okozza. A város 42 ezer fős lakosságának 82 százaléka magyar. A város egyik leghíresebb rendezvénye, az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első vasárnapján kerül sor.

 

A Budakeszi Polgári Körök Szövetsége kezdeményezése alapján Budakeszi Város Önkormányzata február 14-i ülésén 56/2013. (II.14.) számú önkormányzati határozatával döntött arról, hogy városunkban is kitűzik a székely zászlót a polgármesteri hivatal épületénél.

 

Az ünnepséget Budakeszi Város Önkormányzata és a Budakörnyéki Székelykör Egyesület közösen szervezi.

 

Az eseményen fellépnek:

Vesztergám Miklós tárogatóművész

Kovács Krisztina (Korondról) – Kárpáti Piroska Üzenet Erdélyből című verse

Jánosi Attila – székely néptánc

Ambrus András színművész – Reményik Sándor Nagy magyar télben című verse

 

Ünnepi beszédet mond:

dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármester asszonya

Bege Attila, a Budakörnyéki Székelykör elnöke

Szabolcs Attila, a XXII. kerületi önkormányzat polgármestere

 

B.G.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket