Budakeszi gyermek idegenlégiósok Svájcban

Szent István napi ünnepünk idején Svájc három nagyvárosában, Bern, Lausanne és Zürich nagytemplomaiban felcsendültek a szózat, a magyar és a székely himnusz hangjai a Budakeszin is ismerős Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadásában. Zürichben a magánlátogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök is megtekintette a gyermekegyüttes fellépését. A Fili svájci turnéján két budakeszi kórustag és segítő is részt vett.

 

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Budakeszin 2009. decemberében lépett fel, gyönyörű adventi koncertet varázsolt katolikus templomunkban. Már hagyománnyá vált a székely gyerekek befogadása városunkban, 2007 óta a Budapest környéki nyári és téli turnékon már hatszor fogadták be budakeszi családok pár éjszakára a filiseket.

 

A Gyermekfilharmónia a Berni Magyar Nagykövetség meghívására érkezett nyári turnéra Svájcba.

 

Az anyaországi és külföldi koncertkörutakon évek óta két budakeszi lány, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjai, Berlinger Dorottya és Virágh Anikó is részt vesznek, mint “idegenlégiósok”, Dorottyát az a megtiszteltetés is érte, hogy a dalok közötti német nyelvű konferálásra őt választották.

 

A körút 2014. augusztus 14-24. között az oda- és visszaúton a svájci nagyvárosok mellett más városokat is érintett: Mikháza, Békéscsaba, Szombathely, Hegykő, Schardenberg és Diósd.

 

Szent István napján Bernben az Église Française/Francia templomban tartották az ünnepi hangversenyt, augusztus 21-én Lausanne-ban a Notre Dame du Valentin Székesegyházban koncerteztek, majd a csúcspont 22-én, a zürichi Grossmünster Katedrálisban következett.

 

Pár perccel a koncert előtt ugyanis kiderült, hogy a magánlátogatáson éppen Zürichben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök feleségével megtiszteli a hangversenyt, és szintén ott lesz Lázár János miniszter is felesége társaságában. A Fili az elmúlt években háromszor adott hangversenyt az országházban, de ennek ellenére miniszterelnökünk most láthatta őket először.

 

A nagytemplom teljesen megtelt, a nézők többsége magyar volt, nem volt csoda, hogy a miniszterelnököt érkezésekor vastaps fogadta. A svájci Guggerzytli és a német dalok éneklésekor derült ki, hogy szép számmal jöttek el német nyelvűek is előadásra. A kivonulás után a filis lányok díszsorfalat álltak a templom bejáratánál miniszterelnökünk tiszteletére. A szerencsésebb gyermekek még kezet is foghattak vele. A filiseknek életre-szóló élményt jelentett ez a nap.

 

A turnén segítőként a Gyerekfiliért Alapítvány képviseletében Berlinger Gábor és Virágh Szabolcs is részt vettek.

 

Részletek a turnéról

Szent István napi ünnepünk idején Svájc három nagyvárosában, Bern, Lausanne és Zürich nagytemplomaiban felcsendültek a Szózat, a magyar és a Székely himnusz hangjai. A páratlan és felejthetetlen élményt a Szentegyházi Gyermekfilharmóniának köszönhetjük. A Fili a Berni Magyar Nagykövetség meghívására érkezett nyári turnéra Svájcba. A körút 2014. augusztus 14-24. között az oda- és visszaúton más városokat is érintett: Mikháza, Békéscsaba, Szombathely, Hegykő, Schardenberg és Diósd.

Megosztom a cikket