Bokrétaünnep Budakeszin

Az épülő Prohászka Csarnok tetőszerkezete elérte a legmagasabb pontját; ezt ünnepelte meg – régi szokás szerint – a kivitelező ALP-INTER Magasépítő Kft., az építkezés dolgozói és az iskola számára kedves és fontos meghívott vendégek április 9-én, az égieknek köszönhetően ragyogó napsütésben.

 

Az ünnep eredete egészen a 14. századig nyúlik vissza; a hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el. Az egyik ács vagy a pallér beszédet mond. Köszönetet mond egyrészt az építésznek és a tulajdonosnak, másrészt Isten áldását kéri a házra. A szónok ? szokás szerint ? egy pohár bort vagy pálinkát kap, amelyet a háztulajdonos egészségére ürít, majd a tetőről lehajítja az üres poharat.

Az ünnepi beszédet követően legtöbbször az építkezés helyén bokrétaünnepi lakomát tartottak. A háztulajdonos a lakomával mond köszönetet az építkezésen dolgozóknak. A 15. és 16. században az étel-ital az építőmunka megkezdésekor vagy befejezésekor a munkások bérének része volt. A bokrétaünnepre a munkások mellett a többi segítőt, a szomszédokat és az építési vállalkozó képviselőjét is meghívták. Ugyanakkor alkalom nyílt arra is, hogy a barátoknak és rokonoknak bemutathassák az építkezés állását. (forrás: Pallas Nagylexikon)

 

Az épület bejárását követően, amely során Kiss Zsolt építésvezető kalauzolta végig a meghívottakat a leendő csarnok legfontosabb pontjain, sor került az avatásra: felkerült a szalagokkal feldíszített bokréta a tető legmagasabb pontjára, valamint jófajta balatoni vörösborral locsolták meg a kész tűzfalat. Ezeket az ünnepélyes és örömteli pillanatokat tette teljesebbé Csernyánszky Elek (ALP-Inter Kft., ügyvezető) üdvözlő beszéde, valamint Filó Kristóf kanonok úr hálaadó szavai, aki a Teremtő áldását kérte az építőmunkásokra. Török Csaba igazgató úr, a házigazda jogával élve büszkén mutatta a meghívottaknak az eddigi eredményeket, és köszönetét fejezte ki a kivitelezőnek és a dolgozóknak pontos és lelkiismeretes munkájukért. Természetesen a lakoma sem maradhatott el; Csernyánszky úrnak köszönhetően kiváló ebédnek örülhettünk; finom és omlós marhapörköltnek tarhonyával és savanyúsággal. Joggal csettinthetett minden jelenlévő és sajnálhatta, hogy csak az épületet locsolták veresborral?

 

Köszönjük, hogy jelenlétükkel megtisztelték és emelték ünnepségünk színvonalát: dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszonynak, Kőrösiné dr. Merkl Hilda iskolánk volt igazgatójának, Szemereki Zoltánnak, a Prohászka Alapítvány alapítójának, Kauser Tibor építésznek és budakeszi iskolák intézményvezetőinek.

 

Balogh Dániel

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket