Bokor István – Lábbetegségek megelőzése a gyermekkorban

A felnőttkori lábbetegségek 80%-a a gyermekkorban viselt rossz lábbelik miatt alakul ki. Ennek megelőzésére fejlesztette ki a Budakeszin élő technikus-cipészmester a SUPI+ elnevezésű speciális gyermek gyógycipő családot. Interjúnkban ennek a sikeres minőségi terméknek a történetével ismerkedhetünk meg.

Miképpen indult a pályafutása?

Tulajdonképpen egy véletlen találkozás hozott a cipőkészítés világába. Körmenden, a postán dolgoztam a 60-as években és közben beiratkoztam az ottani gimnázium esti tagozatára, ahol együtt érettségiztem 1968-ban a Savaria Cipőgyár körmendi gyáregységének az igazgatójával (ez a mai fülnek talán furcsa, de az akkori rendszerben gyakori volt az ilyen alacsonyabb iskolázottság, az állami vállalatok vezetőinél). Ő javasolta nekem – látván egy biztosabb jövőre vágyó terveimet  –, hogy menjek el a cipőgyárba dolgozni, ahol sok lehetőséggel találkozhatok. Így szereztem itt meg aztán a szabász-, cipőfelsőrész-készítő képesítést, mely elindított ezen a pályán, hogy aztán végigjárjam a szakma lépcsőfokait. A katonaság után megnősültem, felkerültem Budapestre, ahol a Duna Cipőgyárban helyezkedtem el. Itt szereztem meg a technikusi végzettséget. Aztán a PEMÜ-nél , Solymáron dolgoztam, ahol sarkak, talpbélések, talpak műszaki tervezésével foglalkoztam. 1984-től pedig már lakhelyemen, Budakeszin kezdtem el „maszek” (akkor így hívták a kisvállalkozókat) életemet. Különböző szövetkezeteknek, cégeknek bérmunkában készítettem cipőket, de javítással is foglalkoztam.

Mi vezette az ortopéd cipészet irányába? 

Már a „maszek” éveim kezdetén volt egy belső kényszerem, hogy az eddigi szakmai sikereim nem elégítik ki az ambíciómat, úgy éreztem, többre vagyok képes. Elkezdtem szakmai kiállításokra járni, mert kíváncsi voltam minden újdonságra, a cipészet technika változásaira, friss információkra, bármire, amit el lehetett lesni. Közben letettem az ortopéd cipész vizsgát, és ezzel párhuzamosan megkeresett egy cég, ahol az én szakértelmemet is figyelembe vették ortopéd gyermekcipőik gyártásának beindításakor.

Mi adta az utolsó lökést ahhoz, hogy végképpen a gyermek gyógycipők fejlesztése, gyártása felé forduljon?

A 80-as évek második felében, a XI. kerületben működő Salus cégnek is dolgoztam, akik gyermek ortopéd cipőket gyártottak. Itt ismerkedtem meg a nagy szakmai tekintélyű dr. Temesszentandrási Hedvig főorvos asszonnyal, akiről aztán kiderült, hogy ugyancsak Budakeszin él. Sokat köszönhetek neki, ő hívta fel a figyelmemet az ún. supináló sarkú cipőre is, mely a kiinduló pontja volt tulajdonképpen az én további szakmai karrieremnek. Ennek mentén fejlesztettem aztán ki sokéves munkával a SUPI+ gyermekcipő családot (szandál, szandálcipő, őszi-tavaszi cipő, téli lábbeli). Ez nem ortopéd cipő, hanem egy ún. testtartás-, lábbetegség megelőző, korrigáló, speciális cipő, melyet aztán egy másik neves ortopéd orvos professzor, dr. Bender György is letesztelt és biztatott, hogy kezdjem el gyártani, mert erre nagy szükség van.

Egy kicsit részletesebben elmondaná ennek a csodafejlesztésnek, a SUPI+ termékcsaládnak a lényegét, már amennyiben ezt egy SUPI+ lábbeli kézbevétele nélkül be lehet mutatni?!

A SUPI+ lábbelik – melyeket egyébként Bokor-cipőként forgalmazunk és ez a termék talpán is olvasható – a 3 T elvét képviselik: tartanak, támasztanak, tornásztatnak. Korábban az ortopéd cipők és az általános lábbelik között nem volt olyan átmeneti, illetve a két típus előnyeit ötvöző lábbeli, mely az egész napos viselet közben segítette volna a láb statikai egyensúlyát, a csontozat helyes tartását, valamint az izomzat fejlődését. A minőségi nyersanyagokból, igényesen, kézzel készített SUPI+ cipő családnál a betét nélküli támasztás a hos – szan előrevezetett erős, magas kéreggel történik, a láb bedőlését az ék alakú alátámasztás (supináló sarok) akadályozza meg a belső oldalon, ez mechanikusan alátámasztja a viselőjének a  sarkát. Ebből a supináló szóból lett cégünk neve, a SUPI+, mely ipari jogvédelem alatt áll.

És mit jelez a SUPI mellett a +?

Ez azt jelenti, hogy az ún. SUPInáló sarok mellett, egyéb újdonságok is vannak ebben a termékcsaládban, melyekről már fentebb szót ejtettem.

Miből készülnek a cipők és milyen méretben?

Régen a szabványok nagyon szigorúak voltak. Ma minden eladható. Ha kell, világít, csilingel, mert az tetszik a gyereknek, és szinte minden műbőrből készül. A cipők többsége ma anatómiailag abszolút nem alkalmazkodik ahhoz, hogy a gyermekeknek nem lehet olyan cipőt készíteni, mint a felnőtteknek. A gyerek lába még 8-9 évesen is a belső oldalán egyenes, azt nem szabad olyan cipőbe kényszeríteni, ami tereli a nagyujjat. Ma a gyerekcipők 90%-ának orr része nem engedi, hogy kiterüljön a gyerek lába. Sajnos, ma már 19–20-as méretben is készülnek sportcipők, ugyanúgy befelé szűkülve, mint a felnőttekké. Mi a cipőinket kívül-belül bőrből készítjük, a belső talprész is nedvszívó. Mindössze a talp készül gumiból, műanyagból.

Miképpen és hol történik az értékesítés?

Itt, a műhelyünk előterében, ahol az én sok évtizedes tapasztalataim alapján – többek között a már kitaposott cipő állásából – állapítom meg, hogy elegendő-e a gyermekek számára a lábbetegséget megelőző, speciális, korrigáló cipő, melyekből itt nagy a választék. Problémásabb láb esetén is tudunk egyéni megoldást, azt is rövid határidővel elkészítjük, de online rendeléseket is felveszünk. 20 féle modellünk van, 18–38 közöttiek a cipőméreteink, így sokszor előfordul, hogy az édesanyák is vásárolnak cipőinkből.

Nagy az ismertségük?

Budakesziről sokan jönnek, gyakran az itteni gyerekorvosok, védőnők javaslatára, vagy éppen a szülők viszik hírünket, de a Buda környéki térség többi településéről és Budapestről is megtalálnak minket. Kaposvárról, Kecskemétről is kapunk megrendeléseket, ahol a gyógytornászok ajánlják cipőinket.

Ez is egy családi vállalkozás, akárcsak a Hírmondó legutóbbi számában bemutatott Mayer-szörp esetében volt olvasható, légvonalban mindössze 100 méterre egymástól!

Igen, manufaktúránk fiam Lazzari 75 Kft.-jén belül működik, melynek lányunk is tagja. Rajtam és feleségemen kívül több alkalmazottunk is van.

Ritkán tapasztalom, hogy a beszélgetés ideje alatt az interjúalany mindvégig lelkesen, csillogó szemekkel válaszol a feltett kérdésekre. Ön jövőre lesz 73 éves, és most ünneplik 50. házassági évfordulójukat feleségével, Piri asszonnyal. Nem azt érzékelem, hogy foglalkoznának a visszavonulással!

Örömmel csináljuk, szellemileg és fizikailag is karban tart minket, sok örömet okoz nekünk ez a munka. Nem is gondolunk rá, hogy abbahagyjuk!

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2020. november 8. oldal.

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/11/Hirmondo-2020-11-1.pdf

Megosztom a cikket