Beszélgetés a jövőről

Terveiről, a közeli és távolabbi jövőről, az új parlamenti munka megindulásáról kérdeztük Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőt.

 

Csenger-Zalán Zsolt kapta az országban a legtöbb szavazatot, szám szerint 28 327-et. Köszönhető ez a kiváló eredmény annak, hogy nagy számban vettek részt a polgárok a választáson (az országos átlagnál 10%-kal többen), illetve az odaadó munkatársainak, aktivistáknak. Külön köszönetét fejezte ki mindenkinek a támogatásért.

Az új választókerületek létrehozása szerte az országban komoly munkát jelentett (176 egyéni választókerület helyett csak 106 lett!). Ebből következik, hogy az elmúlt ciklusban a régi választókerülete problémái mellett fel kellett vállalnia, meg kellett ismernie a többi település problémáit is.

Az országgyűlés munkájában továbbra is aktívan fog részt venni. Most fog kiderülni, hogy fog működni az új házszabállyal a kisebb létszámú parlament. Vélhetően a legfontosabb színhelyek a különböző bizottságok ülései lesznek: itt fogják az apró részletkérdéseket megvitatni. Így aztán a plenáris üléseken a törvények egészével lehet foglalkozni, kevesebb lesz a fölösleges politikai csatározás. Mindez nagyobb szakmaiság felé viszi el az üléseket.

Most indult az EU hétéves költségvetési időszaka. Ma már mindenki előtt egyértelmű: csak a jól előkészített projektekkel lehet sikeresen pályázni.

A Külpolitikai és Nemzetbiztonsági Bizottság alelnökeként fog tevékenykedni. Nem lesz kevés dolguk, elég, ha az ukrán válságra gondolunk. Az egész világnak nagy feladat: a hidegháború ne menjen át valódi háborúvá.

Nagyon fontosak hazánknak a keleti országokkal való kapcsolataink (a keleti nyitás politikája). Vissza kell hódítanunk az orosz piacot, Kína komoly kihívás és korlátlan lehetőség. De Afrikáról se feledkezzünk meg, ahol az élelmiszeripar, a gépipar találhat piacot. Természetesen Németország és az EU a hagyományosan jó kapcsolatokat épít velünk, ők a legnagyobb kereskedelmi partnereink.

Magyarország tagja az ún. visegrádi országoknak, akik partnereink a gazdaságban, külpolitikában. Időnként azonban versenytársak a piacokon. „Egyértelműen kiderült, hogy együtt, összefogva tudunk igazi súlyt felmutatni” – jelentette ki Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket