BENEI – budakeszi cukrászdától a nagyüzemi gyártásig

Az idősebb, régen itt élő budakesziek bizonyára emlékeznek még az Fő utca–Erkel utca sarkán a Benei cukrászdára – ma Szöszi cukrászda –, mely 1983-ig működött. A családi vállalkozásban együtt dolgozott Benei Sándor, a cukrászda vezetője és fia, Benei László, valamint fiatal felesége, a Lengyelországból származó Jolanta asszony is, aki bájos akcentussal szolgálta ki az akkor odajáró nassolókat. Aztán 1983-ban megváltozott minden, és egy nagy karrier vette kezdetét. Benei László és felesége, a Benei Sándor által őrzött családi receptek alapján, egy cukrászdinasztia szaktudásával, profizmusával készült nápolyikkal, ostyákkal és édes-sós teasüteményekkel – egy klasszikus – alulról építkező, nagy magasságokba érkező sikertörténet valósítottak meg. Történetük, a rendületlen kitartás, emberfeletti szorgalom, innovativitás és minőséget őrző szakmaiság mintapéldája. Mindezekről kérdezzük Fajván Pétert, a BENEI és Társa Kft. kereskedelmi és pénzügyi igazgatóját.

Mi, budakesziek is fogyasztjuk a Benei-féle termékeket, de sokan, talán nem is tudják közülünk, hogy ez a történet Budakesziről indult el.

Igen, ám a vállalkozás gyökerei sokkal régebbre és mes ­ szebbre vezetnek vissza. A BENEI és Társa Kft. egy cukrász dinasztiára épülő vállalkozás, amelynek alapjait a
Benei nagyszülők és szülők korábbi cukrászata jelentette. Az 1900-as évek elejétől kezdődően a család színvonalas cukrászdát üzemeltetett Berettyóújfaluban, majd később Debrecenben, legvégül pedig Budakeszin, ahonnan aztán elindult a nápolyik és aprósütemények gyártása, először kisipari körülmények között, Fő utcai családi házuk garázsában, melyet aztán tovább bővítgettünk. Innen indultak el az országot, majd a külföldi piacot meghódítani a süteményeink, dolgozóink létszáma pedig a kezdeti 3 főről rövidesen 15 főre emelkedett. 1992-ben helyeztük üzembe az első automata ostyakészítő gépsort, amivel szinte egyidejűleg új termék készítésének lehetősége is megnyílott. Ezek a sikerek a cég további fejlesztését igényelték, aminek
eredményeképpen az egyéni vállalkozásból betéti társaság lett, és a dolgozói létszám felduzzadt immáron 40 főre, 1996-ban pedig már üzembe helyezték az első automata nápolyi gyártó gépsort is.

Gondolom, gyorsan kinőtték a termelési lehetőségeiket a budakeszi garázsban?

Először a budakeszi ipari parkban próbáltunk felépíteni a termelési és technikai igényeinknek megfelelő üzemet a Budakeszin, a Tiefenwegben, de aztán ez nem valósulhatott meg. Ekkor találtunk rá 1997-ben Budapesten, a XV. kerületi Bogáncs utcában egy felszámolt tejüzemre, melyet megvásároltunk a budakeszi OTP segítségével és aztán átalakítottunk. Így ez a 30 000 m2 -es terület és a rajta elhelyezkedő 7500 m2 -es ingatlan már alkalmasnak mutatkozott a fejlesztési elképzeléseink megvalósításához. Az új termelő üzem kialakítása kb. 2-3 évet vett igénybe, és 2000-ben megtörténhetett az átköltözés. Ezzel egyidejűleg a korábbi betéti társaságból korlátolt felelősségű társaság lett és a dolgozói létszám is megnövekedett 100-130 főre. A fejlődés nem csupán a cég nagyságában mutatkozott meg, hanem új termékek is megjelentek, amelyekkel új technológia alkalmazására is sor került. Az édes és sós teasütemények széles palettája került föl a sokféle nápolyi mellé a terméklistára. Az ehhez szükséges gyártó és csomagoló gépek alkalmazása pedig a szakmai színvonalat növelték.

Manapság napi szinten mekkora mennyiségben gyártják a termékeiket?

Napi szinten öt-hat tonna teasütemény gyártására vagyunk képesek, míg a hétféle ízesítésű nápolyiból, ostyából 15-20 tonnát készítünk, nyilván,amennyire igény van. A teasütemény gyártása sokkal több kézimunkát igényel, a nápolyik, ostyák előállítása egyszerűbb, gépiesítettebb.

Hányan dolgoznak most önöknél?

250 embernek adunk munkát. Ennek fele saját állományú dolgozó, a másik fele munkaerő kölcsönzőből bérelt munkaerő. A járvány kapcsán nemrégiben megpályáztunk és megnyertünk egy munkaerő megtartó támogatást. Egyébként a család összes tagja kiveszi a részét operatívan a vállalkozás feladataiból. Benei László és Benei Lászlóné mint ügyvezetők, ifj. Benei László mint termelési igazgató, jómagam és feleségem, Fajvánné Benei Kinga pedig az értékesítés, marketing és pénzügyi területekért vagyunk felelősek. És nem szabad megfeledkezni gyermekeinkről – Lili és Szofi – sem, akik a „minőségbiztosításért” felelősek. 

Mennyire jelenik meg a robotizáció az üzemben?

Régi vágyunk, hogy nemcsak a nápolyi készítést automatizáljuk, hanem az aprósütemény készítést is. Néhány hónapja nyertünk egy technológia gépesítésre, automatizálásra is támogatást, mely újabb löketet fog adni cégünknek.

Jelenleg hol találkozunk termékeikkel bel- és külföldön?

Termékeink 38%-át exportáljuk, a többit a magyar piacon értékesítjük. Minden nagyobb áruház- láncban bent vagyunk. Két legnagyobb partnerünk a Lidl és Tesco. De készítünk a Tesco, Lidl és a CBA számára saját márkás termékeket is, emellett kisebb cégeknél, üzleteknél is megtalálhatóak termékeink. A környező országok közül Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Románia, Bulgária üzleteiben találkozni termékeinkkel. Alkalmanként pedig az Egyesült Államokba, Kanadába és Kínába is viszik a Benei nápolyit.

Ez jelentős logisztikai feladat is.

Gyakorlatilag az egész országot behálózzuk Záhonytól Pécsig, Soprontól Szegedig. Saját logisztikánk van, 15 autónk járja az országot. Vannak raktáraink Miskolcon, Szegeden, Pécsett, de azért elsősorban a közvetlen boltba szállítást preferáljuk, mert ez biztosítja leginkább termékeink frissességének megőrzését.

Mennyi az éves árbevételük?

Csaknem 2,5 milliárd forint.

Elképesztő ez a fejlődés.

A cég kinőtte magát! Próbáljuk a vállalatot átalakítani, mert ez bizony már egy vállalat, messze túlnőve egy családi vállalkozás kereteit a rengeteg beszállítóval, a több száz partnerrel, a 60-70 féle termékünkkel. Elindultunk a multizálódás irányába. Az a célunk, hogy minden egyes területnek meglegyenek a megfelelő felelősei. Annyira sokrétű a feladat, hogy már nem tudunk mindenre koncentrálni.

Milyen jövőképet képzel a cég számára?

Mindenképpen szeretnénk a Benei nevet tovább vinni, változatlanul száz százalékban egy családi vállalkozás keretein belül. Új, korszerű termékekkel is bővíteni fogjuk a kínálati listánkat és olyan csomagolási megoldásokat is szeretnénk bevezetni, amellyel száműznénk a műanyag használatát.

Budakeszi Hírmondó 2020. december  6. oldal.
https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/12/Hirmondo-2020-12.pdf

Horváth Jenő

Megosztom a cikket