Ballagás POKG, 2015

„Vándor vagy és mindennap tovább kell menned. Nem tudhatod, meddig élsz, s egyáltalán lesz-e időd eljutni utad végcéljához. Ezért menj mindennap tovább, sebes lábakkal és szegényen is. Mert vándor vagy.” A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium ballagása.

 

 

Kedves Ballagók!

 

A jövő nem az űrfilmek világa, nem is valamilyen titokzatos, felénk közelítő végzet, még akkor sem az, ha érhetnek minket kellemetlen meglepetések. A jö­vő abból épül fel, amit ma megteszünk, amit ma megálmodunk, eltervezünk. A jövő ezért ma is valamilyen titokzatos módon itt van velünk. Tudom, nem egyszerű dolog, de vessünk egy pillantást a jövőbe.

Meggyőződésem, hogy minden ember arra van rendelve ezen a világon, hogy boldoguljon, hogy megtalálja a maga helyét a világban. Arra vagyunk teremtve, hogy sikerüljön az életünk!

Márai Sándor Füves könyvében a boldogság keresé­séről egy helyen ezt írja:

„Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszere­sen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dol­goznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyűjtik a boldogság kellékeit, a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával. S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni közben. S erről megfeledkezünk. „

Az írófejede­lem, nagyon fontos dolgot tár elénk: a boldogságot nem célként kell megjelölnünk, hanem – ha szabad így fo­galmaznom – állapotként megélnünk. A boldogságot abban kell megtalálnunk, ahol, akivel és amiben élünk.

Kedves érettségire készülő Barátaim!

Egy alkalommal körkérdést intéztek nagy emberekhez, hogy ha egy jó tündér teljesítené egy kívánságukat, mik szeretnének lenni, mivé szeretnének válni? Az egyik Nobel-díjas kutató ezt válaszolta: ,,Az a fiatalember szeretnék lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok.” Sok szempontból éle­tetek egyik legszebb szakaszában jártok. Minden lehetőség, minden esély és minden remény veletek van.

A középiskola mérföldkő az ember életében. Az itt eltöltött nyolc év életetek legmeghatározóbb időszaka, s oly hamar eltelik. Néhány nap múlva ott álltok bizonytalan lélekkel a gimnázium utolsó felvonása előtt, vár rátok az érettségi. Töltsön el benneteket az a tudat, hogy tanáraitok bátran engedték el a kezeiteket, mert már felkészültek vagytok.

 

Török Csaba

igazgató

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

 

Megosztom a cikket