Ballagás NSJG, 2015

“Az a bölcs ember, aki a jelent éppúgy szereti, mint amilyen szívesen fog visszagondolni rá, amikor már múlttá válik.” A Nagy Sándor József Gimnázium ballagása.

 

Kedves ballagó Diákok, kedves Ünneplők!

 

Engedjék meg, hogy ezzel a gondolattal köszöntsem a végzős diákokat, osztályfőnökeiteket, szülőket, meghívott vendégeket, kollégákat, diákokat és minden kedves jelenlévőt.

Bármely iskola élete, kis eltérésekkel, periodikusam ismétlődő események sorozata. Ennek ellenére minden iskola, minden tanév, minden esemény más és más. A különbözőséget elsősorban a résztvevők változása okozza.

 

Kedves végzős Diákok!

 

Egy évvel ezelőtt még ti szorgoskodtatok, szerveztétek a ballagást, készítettétek a tarisznyákat, és írtátok a csipkelődő búcsúztató beszédet. Akkor talán nem is gondoltátok, hogy egy tanév ilyen gyorsan elrepül, és szembesültetek azzal a ténnyel, hogy életetek egy szakasza a végéhez közeledik.

 

Reviczky Gyula szavait idézve:

“Vége, vége, vagy ki tudja?

Diák marad az ember míg csak él,

Leckéjét a sírig tanulja

Nehezebbet a réginél.”

 

Furcsa érzést kelt a gondolat, hogy véget ér a 4 illetve 5 évig tartó együttlét. Biztosan sok-sok emlék kavarog a fejetekben, az együtt töltött évek emlékei. Ezek az emlékek egyre szebbek lesznek az évek múlásával.

Még sokáig fogok emlékezni a diáknapokon, a szalagavatón nyújtott teljesítményetekre, az egyes országokban tett kirándulásokra, arra, hogy első hívó szóra mentetek homokzsákokat tölteni az árvíz sújtotta területre. Emlékszem, a sok városi rendezvényen való fellépésetekre, szavalásokra, koszorúzásokra.  Hiányozni fogtok, hogy a folyósón nem jöttök szembe, hogy nem álltok az ajtóm előtt, amikor esik a hó, hogy megkérdezzétek, nem mehetnénk haza? De még számtalan emléket sorolhatnék a nagysanyis életetekből.

Amint itt velem szemben ültök, és szorítjátok gyönyörű csokraitokat, és fél szemmel kutatjátok ismerőseiteket, biztosan bennetek is felidéződik sok emlék.

Higgyétek el, hogy ezeket az emlékeket, az éveket nem lehet kitörölni, valamilyen nyomot hagynak mindenkiben. Bennem is. Nem fogunk és nem is akarunk elfelejteni Titeket, kollégáimmal együtt örülünk minden sikereteknek, apró örömeiteknek, átérezzük a kudarcok okozta fájdalmat, bánatot.

 

Kedves ballagó Diákok!

 

Gondoljatok néhány pillanatra mindazokra, akik segítettek, biztattak benneteket az elmúlt évek során. Elsősorban szüleitekre, családotokra gondolok. Azt hiszem, kevés szebb ajándék lehet egy szülő számára, amint látja felnőni gyermekét, látni azt, hogy eljutott valahová és tudni azt, hogy mindaz a sok szeretet, szigorúság, odaadás nem volt hiábavaló, megérte.

Kívánom, hogy az önök büszkeségei, a mi diákjaink megállják a helyüket, bárhová veti is a sors őket.

A megható, örömteli napokat, mint tudjuk, hétfőtől kemény megmérettetés váltja fel. A hosszú hétvégét még szánjátok az ismeretek, gondolataitok rendezésére. Sokan fociztok, így azt is mondhatnám, lényeges a jó formaidőzítés!

A következő szeptember már új társakat, új tanárokat, új iskolát hoz számotokra. Szeretnénk büszkék lenni rátok, örömmel hallanánk sikereitekről.

Az alma mater visszavár benneteket!

 

Tiszta szívből kívánom, hogy találjátok meg mindannyian azt a hivatást, azt a munkát, amit igazán szeretnétek.

 

“Megcélozni a legszebb

álmot,

Komolyan venni a

Világot,

Mindig szeretni és

Remélni,

Úgy érdemes a földön

élni.”

 

Dr. Dömötörné Papp Hargita

igazgató

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket