Ballagás NSJG

Kedves ballagó diákok! Elérkezett a várva várt nap, melyre hónapok óta vártatok. És ahogyan egyre közelebb kerültetek a május 2.-hoz, annál inkább halasztottátok volna, ha nem is a ballagást, de az azt követő események sorát biztosan.

 

“A szárny megnőtt, üresen áll a fészek

Csak álom volt a szép diákvilág

S mint a fecske alkonyati szélben

Ma szárnyat bont egy sereg diák.”

 

Kedves ballagó diákok!

 

Minden iskola életében vannak különleges, emlékezetes napok, rendezvények, tanévek. Azt gondolom, hogy erre a tanévre sok év elteltével emlékezni fog tanár és diák egyaránt.

Több mint fél évszázad után, – Budakeszi Város Képviselő-testületének jóvoltából – kívülről megszépült iskolánk. A hőszigetelés mellett, nyílászárók és a tető cseréjére is sor került. Reménykedünk abban, hogy ez a megújítási folyamat a továbbiakban is folytatódik. Sok elmaradás halmozódott fel az évek alatt, és így még jobban tudjuk értékelni a változást.

Kedves ballagó diákok!

A mai napon életetek egyik legszebb, legizgalmasabb szakasza ér véget.

A “Nagysanyis” évek alatt megszámlálhatatlan élményben volt részetek. Ezek közül gyűjtöttetek össze, és vetítettetek le egy csokorra valót számunkra a szalagavató bálon, illetve a bolondballagáson. Ezekből az összeállításokból kiderült, hogy milyenek is voltatok, mi minden történt veletek az elmúlt 4 év illetve 5 év alatt. A szüleitekkel együtt próbáltunk Titeket tanítani, nevelni, irányítani, több-kevesebb sikerrel. Nevetekben is köszönöm nekik, hogy bátorítottak, támogattak, segítettek titeket a minél jobb eredmények eléréséhez.

Vörösmarty szerint:

“Gondolj merészet és nagyot,

és tedd rá éltedet,

nincs veszve bármi sors alatt,

ki el nem csüggedett.”

Jól jegyezzétek meg ezt a pillanatot, mert soha az életben nem lesztek olyan okosak, olyan szépek és olyan fiatalok, mint most.

Sokszínű évfolyam a tiétek és mindannyian tehetségesek vagytok valamiben.

A tehetség egyszerre felelősség, kötelesség és kockázat is, mert a siker és kudarc lehetősége egyaránt benne rejlik. Vannak köztetek olyanok, akik a tanulmányok terén, vannak akik a nyelvek terén, vannak akik a művészetekben, vagy a sport terén értek el szép eredményeket. De olyanok is vannak, az un. ?későn érő típusok?, akik csak most a tanév végén kapcsoltak a nagyobb fordulatszámra. A gimnáziumi évek alatt, a tanulás mellett számtalan egyéb alkalom adódott a közös együttlétre. Ilyenek voltak a kirándulások, az iskolai és nemzetközi diákprogramok, a sportversenyek, bálok és természetesen a Nagy Sándor Napok rendezvényei. Amikor készültem e beszéd megírására, kutattam az elmúlt évek emlékei között. Nem tanítottalak Titeket, ennek ellenére, az évfolyam nagy részével volt valamilyen személyes kapcsolatom. Köszönöm Nektek, hogy segítőkészek voltatok, ha bármilyen iskolai dologban kértem a segítségeteket. Közületek sokan aktív közreműködői voltak, számtalan iskolai, városi rendezvénynek.

A kirándulások, a projekteken való részvétel különleges emlékeket jelent minden résztvevő számára. Számomra is emlékezetes marad az, amikor egyik külhoni látogatás alkalmával egyik évfolyamtársatok, több száz km-en át a vállamon aludta az igazak álmát.

Ti is őrizzétek meg az emlékeket, hogy majd sok év elteltével, legyen mire emlékezzetek!

Régi hagyomány, hogy a ballagtató osztályok tanulóitól kis tarisznyát kapnak a ballagó diákok. Így történt ez most is. Ebben a tarisznyában az én hamuban sült pogácsám:

a hit, a remény és a szeretet!

Kívánom nektek, hogy mindhárom kísérje végig életeteket!

A gimnáziumi tanulmányaitok végére értetek, a nehéz döntéseket meghoztátok, készen álltok egy új izgalmas útra, és hogy ez az út merre visz, az csak rajtatok múlik.

“Mindenkor légy kész feláldozni azt, ami vagy, azért ami válhat belőled.”

 

Céljaitok eléréséhez sok sikert és kitartást kívánok!

 

Dr. Dömötörné Papp Hargita

igazgató

FOTÓGALÉRIA ITT.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel is hamarosan megtekinthető lesz!

Megosztom a cikket