Az országgyűlési választás kiértékelése

Pest megye 2. választókerületének győztese az idei parlamenti választáson – az országos trendnek megfelelően – Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje lett. Őt kértük meg egy rövid értékelésre, illetve legnagyobb kihívóját, dr. Szabóné Müller Tímeát, az MSZP jelöltjét.

 

„Óriási munka van mögöttünk” – kezdte értékelését az újraválasztott képviselő úr. Ilyenkor az első köszönő szó az aktivistáknak szól. Rengeteget tettek a győzelemért. „Kiemelném azt a körülményt, hogy Budakeszin 73-74%-os volt a részvétel, az egész választókerületben is hasonló, tehát jóval több, mint az országos átlag. Ez még nagyobb legitimitást, felhatalmazást jelent” – folytatta.Az elért eredmény óriási felelősséget, de óriási lehetőséget is rejt magában. Az elkezdett munkát fogjuk folytatni úgy, hogy az itt élő emberek érdekeit fogjuk védeni ezután is, és mindenkivel szemben megvédjük nemzeti érdekeinket.”

Az eredmények tükrében a képviselő úr elégedett a kampánnyal és kijelentette: az európai parlamenti, illetve az önkormányzati választásokon hasonló kampányt fognak folytatni. Még kevesebb plakátot fognak kiragasztani. Továbbra is elsődleges szempont: az itt élő emberekkel folyamatos konzultációban lesznek.

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony köszönetet mondott minden budakeszi lakosnak az aktív részvételért (az országos átlagnál 10%-kal többen mentek el szavazni!). Ugyanezt kéri a május 25-ei európai parlamenti választásokon is.

Az emberek érezték, hogy a jövőjükről van szó, ezért a nagy aktivitás. Ilyenkor lehetőség van a közvetlen véleménynyilvánításra. Budakeszin az önkormányzat nagyon sokat dolgozott a választások békés és szakszerű lebonyolításáért. Köszönet ? többek között ? a jegyző úrnak! Városunkban 8 választókerület volt, mindegyikben 2-2 szavazókör működött, ez összesen 16. A 16 szavazókörből a Fidesz 15-ben győzött, egyben nyert a baloldal, mindössze 50 szavazattal. Ez az eredmény biztató az elkövetkezendő két idei választásra nézve is. Elkényelmesedni nem szabad, sokat kell ezután is dolgozni a győzelemért.

Dr. Szabóné Müller Tímea a baloldali – kormányváltók – színeiben indult. „Nyerni indultam, és nem nyertem, így nem is vagyok elégedett” – kezdte a rövid értékelést a jelölt asszony. A kampány nem okolható a vereségért. Az emberek a jó ügy mellett álltak ki (demokrácia, igazságosság, emberközpontúság); sokan szavaztak ezekre a változásokra, de nem elegen.

A választási törvény teljesen átvariálta az egész rendszert, így egy csomó dologra nem számíthattak. A fideszes 45% feletti győzelemért 2/3 körüli parlamenti hely jutott. „Mindazonáltal az nem lehet kérdés, hogy legitim a mostani hatalom, egy demokrata ezt nem kérdőjelezheti meg. Nagyon örülök az LMP bejutásának, ezzel sokszínűbb lett a parlament, viszont a Jobbik megerősödését nagy veszélynek tartom. Különösen akkor, ha bizonyos ügyekben összefog a kormánypárt velük” – összegezte mondanivalóját dr. Szabóné Müller Tímea.

A továbbiakban itt helyben folytatják a munkát az elkövetkezendő két megmérettetésre.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket