Az érettségi és az anyák napja miatt már mától enyhült a kijárási korlátozás az országban

Orbán Viktor kormányfő szerda este egy Facebook-videóban bejelentette, és még éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben az a két kormányrendelet, amely szerint már mától enyhültek országszerte a kijárási korlátozások két konkrét területen.

A mától hatályos két kormányrendelet:

A 159/2020. (IV. 29.) Kormányrendelet „a veszélyhelyzet során az érettségi vizsga teljesítésével összefüggő rendelkezésekről” szól és azt rögzíti, hogy a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet szerinti alapos indoknak minősül – kiemelten az érettségi vizsga letétele lehetősége biztosítása érdekében – a tanulmányi kötelezettség vagy a tanulmányok lezárásából fakadó kötelezettség teljesítésével összefüggő tevékenység végzése. Ez a rendelet április 30-tól hatályba lép és a veszélyhelyzet megszűnéséig lesz hatályban.

A 160/2020. (IV. 29.) kormányrendelet „a virágüzletek anyák napi nyitvatartásáról” témáról szól és azt tartalmazza, hogy „az anyák napjára tekintettel 2020. május 1-jén, 2-án és 3-án az elsősorban dísznövényt árusító üzlet (a továbbiakban: virágüzlet) korlátozás nélkül nyitva tarthat. A virágüzletben a teljes nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás és a vásárlás.” Ez a rendelet április 30-tól lép hatályba és május 4-én veszíti hatályát.

Orbán Viktor szerda este jelentette be a Facebook-oldalán, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak. Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek. Példaként említette, hogy az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak.

A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedési járatokon kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják.

A kormányfő azt is mondta, hogy

a részletekről csütörtökön, azaz ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter majd tájékoztatást ad, illetve még tegnap éjjel Kovács Zoltán államtitkár azt is jelezte, hogy a korlátozások enyhítése hétfőn nulla órától lép majd hatályba.

Ma tehát, illetve a következő napok Magyar Közlönyeiből további részeteket tudunk majd a korlátozások enyhítéséről, amelyeket a Portfolio továbbra is kiemelt figyelemmel követ.

www.portfolio.hu

Megosztom a cikket