Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére

“Egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkön emlékezzünk mindarra, amit március 15. sorsfordító nagy napja, és aztán a rettenetes csatákat hozó másfél esztendő visszafordíthatatlanul és megmásíthatatlanul hozzátett évezredes történelmünkhöz. Egy új nemzet született a régiből” – mondta dr. Győri Ottilia ünnepi beszédében, az Erkel Ferenc Művelődési Központban megrendezett emlékműsoron.

A magyar történelem egy nemzet története a szabadsággal. A függetlenség elvesztése, a megmaradásért vívott harc, az önrendelkezés kivívása és az újrakezdés képei váltják egymást történetünkben. Mindezek közül kiemelkedik az 1848. március 15-i vértelen forradalom és a majd egyéves véres szabadságharc. Addig, míg a szabadság útját járjuk, nem felejthetjük el. Az a nemzedék példát adott elkötelezettségből és bátorságból, hozzáértésből és bölcsességből; tanúságot tett az összetartozás erejéről és a szabadság követelésének szükségességéről. “Minderre egyként szívesen emlékszik minden magyar ember, higgyen bármiben, szavazzon bármelyik pártra, legyen bármilyen vagyoni helyzetű” – mondta a polgármester asszony.

Az ünnepi műsoron Jánosi Attila táncművész felidézte az akkori idők hangulatát. Elmondta, hogy annak idején a hadsereg toborzással szedte össze a szükséges létszámot. Minden faluban a településbeli legényeket a katonai élet szépségeivel csábították katonának. Az általa bemutatott tánc is ennek a része lehetett.

Az ünnepi tánccal, zenével tarkított műsort ezúttal a Széchenyi István Általános Iskola 4. évfolyamosai adták elő. Felidézték a népek tavaszát, a márciusi eseményeket, a szabadságharc dicső harcait. A kis műsor végén Petőfi Sándor Nemzeti dal című versének megzenésített változatát hallhattuk, nagyon hatásos mozgással. A Fonográf együttes zenéje szenzációs, legalább 30 évvel ezelőtti, s az akkori bizsergést most is éreztem…

 

Szabó Tibor Mihály

FOTÓGALÉRIA ITT

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel elindításához kattintson az alábbi fotóra:

Megosztom a cikket