Augusztus 20. Szent István királyunk napja, a keresztény magyar államalapítás és a magyar állam emléknapja

Szent István királyunk országépítő munkája ezer éve példát mutat nekünk. A mi dolgunk is az, hogy tovább építsük országunkat és városunkat! – mondta ünnepi beszédében dr. Győri Ottilia polgármester.
Hozzátette: „A kormány támogatásával 2010 óta tízmilliárd forint értékben fejlesztettük Budakeszit. Ezenkívül jelenleg is további két és félmilliárd forint értékű fejlesztés zajlik városunkban. Felújítottuk, bővítettük csaknem az összes iskolánkat, óvodánkat, bölcsődénket. Fejlesztettük a sportparkot bringapályával, kosárpályával, futókörrel. Ősszel elkészül a tanuszoda. Felújítottuk az egészségházat, több mint 20 szakrendelést indítottunk. Itt szemben a Fő téren pedig még ebben a hónapban megkezdődik az új szakrendelő építése.
A régi szennyvíztelepet lebontottuk, helyén pedig már épül az új vállalkozói parkunk. Ez munkahelyeket teremt és szolgáltatásokat nyújt a budakeszieknek, és hosszú távú, stabil bevételi forrása lesz a városnak. Gyalogátkelőket, buszmegállókat és kerékpártárolókat létesítettünk a város több pontján. Bicikliutat építettünk a Farkashegyi repülőtérig, és tervezzük a folytatást a Budapest-Balaton kerékpárút felé. Elkészült a makkosmáriai csapadékcsatorna, szeptemberben pedig megkezdődik a Makkosi út építése is.
Kedves Budakesziek! Nem tudjuk, mit hoz a holnap. De mindent megteszünk azért, hogy az építkezéseket befejezzük, ígéreteinket betartsuk, terveinket megvalósítsuk. István király életműve is azt üzeni: bármilyen nehézséggel is kell megküzdenünk, az összefogás, a kitartás, az, az alázatos szorgalmas munka átsegít az akadályokon.
Hiszen a teljesítmények mögött mindig emberek állnak. Azok a budakeszi polgárok, akiket ma elismerésben részesítünk, maguk is sokat tettek Budakesziért.
A képviselő-testület idén két díszpolgári címet adományozott.
A járvány alatt valamennyiünk számára felértékelődött az egészségünk. Dr. Bogos Krisztina a Korányi Kórház főigazgatójaként a gyógyításban, a Budakörnyéki Egészségprogram partnereként pedig a megelőzés terén szerzett elévülhetetlen érdemeket.
Másik díszpolgárunk grafikusművész. A művészet sokszor segít felülemelkedni a hétköznapokon. Ahogy egy művész mondta egyszer: a képeken keresztül láthatjuk meg az igazi valóságot! Orosz István életművével maradandót alkotott, amellyel kiérdemelte a Budakeszi Díszpolgára címet.
A Budakeszi Építészeti Értékeiért Díjat idén újonnan létesített lakóépületnek ítélte a képviselő-testület. Ahogy mi rácsodálkozunk egy-egy gyönyörű, régi házra, bízunk benne, hogy utódaink is így fognak tekinteni városunk jeles épületeire. Úgy gondoljuk, hogy a Bezeczky Erzsébet és Heppes Miklós által épített ház része Budakeszi építészeti örökségének.
Külön elismeréseket nyújtunk át ma azoknak, akik a közbiztonságot szolgálják. Mennyire fontos mindannyiunk számára, hogy biztonságban tudhatjuk magunkat. Rendőreink és polgárőreink számos bűnesetet gyorsan és hatékonyan derítettek fel, ezzel elejét véve további jogsértéseknek. A jelenlegi szárazságban pedig különösen felértékelődött tűzoltóink munkája. Nemcsak súlyos lakástüzek oltásában működtek közre, hanem erdő és tarlótüzek megfékezésében is.
Köszönjük valamennyiük munkáját! Köszönöm mindenkinek, aki Budakesziért dolgozik: a képviselő-testület minden tagjának, a polgármesteri hivatal munkatársainak, a civileknek és lokálpatriótáknak. Szent István Király viharos időkben békés, stabil és fejlődő útra kormányozta Magyarországot. Ami rajtunk áll, mi is mindent megteszünk azért, hogy – amint polgármesteri programomban ígértem – „fejlesszük tovább Budakeszit!” Isten éltessen, Magyarország! Isten éltessen, Budakeszi!” – fogalmazott városunk polgármestere az augusztus 20-i ünnepségen.
A művelődési házban tartott rendezvényen ’Sigmond Bertalan alpolgármester a közbiztonság erősítéséért végzett munkájukért díjazottak méltatásakor úgy fogalmazott: „Magyarország különleges hely Európa térképén. Nekünk természetesnek tűnik, de egy hozzánk érkező külföldinek egyáltalán nem az, hogy pl. Budapest belvárosában az éjszaka közepén még akár egy egyedülálló nő is viszonylagos biztonságban közlekedhet.
Különösen igaz ez az olyan családias kisvárosokra, mint Budakeszi, ahol ismerjük egymást, figyelünk egymásra. Ezt köszönhetjük egyrészt annak, hogy hazánk kulturálisan és társadalmilag viszonylag egységes. Azonban ez kevés lenne a közbiztonságot szolgáló hatóságok és civilek elkötelezett munkája nélkül.
Sokszor mondjuk: Rend a lelke mindennek! A rend-őrség neve is beszédes: ők éjjel-nappal őrködnek a rend felett, hogy mi nyugodtan alhassunk! Nagyon fontos a lakosság szubjektív biztonságérzete is: ha látjuk a rendfenntartók jelenlétét, akkor biztonságban érezzük magunkat, tudjuk, hogy bajban van kihez fordulni.
Önkormányzatunk számára kiemelten fontos a biztonság. Ezért a közelmúltban jelentősen bővítettük a térfigyelő kamerarendszert. 2019-ben mindössze 8 db kamera üzemelt, ezzel szemben ma 41 kamera működik városszerte. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a rendőrség a közelmúltban számos bűneset elkövetőit villámgyorsan kézre kerítette, a polgárőrökkel és közterület-felügyelőkkel együttműködve.
Idén több olyan szabálysértés, rongálás és lopás történt, amely felkavarta a budakeszi közvéleményt. Sőt, a temetőinket ért rongálások országosan is ismertté váltak. A rendőrség gyorsan és eredményesen lépett fel ezekben az esetekben. Hálásan köszönöm rendőreink, polgárőreink, közterület-felügyelőink munkáját!
Fontos köszönetet mondanunk tűzoltóinknak is, hiszen a jelenlegi szárazságban különösen felértékelődik az ő munkájuk. Több súlyos tűzeset is volt Budakeszin az elmúlt hónapokban, amelyeknél a BÖTE részt vett az oltásban, gyakran elsőként érve a helyszínre. A BÖTE több ízben vett részt a környező erdőkben és mezőkön kiütött tüzek megfékezésében. Oltottak égő autót, szabadítottak ki járművet kidőlt fa alól, és gyermeket a tűző napon bezárt autóból.
Az Önkormányzat a lehetőségeihez mérten anyagilag is támogatja a közrend, közbiztonság őreit. Az eredményes felderítő munkát elismerve a képviselő-testület augusztus 4-i ülésén arról döntött, hogy a Budakeszi Rendőrőrs nyolc rendőrét, a Budakörnyéki Közterület-felügyelet egyik munkatársát, illetve a Budakeszi Városi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Egyesület elnökét személyenként 50.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal jutalmazza. A BÖTE elnökének javaslatára öt tűzoltót jutalmazunk szintén fejenként 50.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal. Köszönöm a város közbiztonsága érdekében kifejtett gyors és eredményes munkájukat.” – mondta az alpolgármester.
Az idén díszpolgári címmel díjazottak korábban már egyeztetett külföldi programjuk miatt későbbi időpontban veszik majd át az elismerést. A rendezvény, amelyen Havay Viktória népdalénekes is közreműködött a hagyományos kenyérszenteléssel ért véget.

 

Megosztom a cikket