Átadták a felújított Fő utcát

Utcabállal ünnepelték meg a budakesziek az új Fő utca átadását. A felújítás során több mint 1900 méter út újult meg és 6 buszmegállópár öblét is átalakították. Az önkormányzat forrást biztosított az útszegélyek legkritikusabb szakaszainak cseréjére is. Ezen kívül – 100%-ban önkormányzati beruházásként – a CBA áruház és a rendőrség épülete közötti utcát is újraaszfaltozták.

 

„Nekünk, budakeszieknek, ha az útra gondolunk, a Fő utca jut eszünkbe. Az út, amely összeköt minket, az út, amelynek megújulásáért ilyen sokan eljöttek. A létszámból, a jó hangulatból ismét kitűnik: a budakesziek szeretnek együtt ünnepelni, közösen eltölteni a szabadidejüket” – fejtette ki dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia ünnepi beszédében.

 

A város polgármestere közölte: közvetlen munkatársaival együtt egyik legfontosabb feladatuknak tekintették, hogy megvalósuljon a Fő utca felújítása. Ezzel a mindenkori városvezetés és Budakeszi lakosságának egy hosszú évek óta húzódó közös problémáját sikerült megoldani – tette hozzá.

 

A részletekről szólva elmondta: a Fő utcát Budapest határától egészen a Budaörsi útig felújították. A projekt része volt a kormány 33 milliárd forintos országos útfelújítási programjának. A kivitelezés 2014. február 2. hetében kezdődött meg, és az április 7-ei héten be is fejeződött. Ezzel a város egy újabb 300 millió forint értékű beruházással lett gazdagabb.

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia hozzátette: az elmúlt három és fél évben számos fejlesztés megvalósult Budakeszin, amelyek nem jöhettek volna létre a képviselő-testület megfeszített munkája nélkül. Ilyen volt például az új városháza, a megújult Fő téri park, a Pitypang Sport Óvoda bővítése és felújítása, de átadták a HÍD Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat Idősek Napközi Otthonának felújított és bővített épületét is. Ezen kívül 5,5 millió forint értékben négy évszakos korcsolyapályát létesítettek, valamint 32 millió forintos európai uniós támogatással elindították az  „Értékes vagy!” ifjúsági bűnmegelőzési programot. A fejlesztések sora ezzel még nem ért véget:  egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően új, 48 férőhelyes, 4 csoportszobás bölcsőde épült a Konth Miklós utcában.

 

A város első embere a jövőbeni fejlesztésekről megjegyezte: a közelmúltban egy átfogó, az önkormányzat teljes szervezetének fejlesztésére irányuló 22 millió forintos pályázatot sikerült megnyerni, 0 forintos önrésszel. Emellett megépül az új szennyvíztisztító telep, és megvalósul Makkosmária csatornázása is 3,75 milliárd forint értékben, amely Budakeszi legnagyobb beruházása. . A napokban újabb három sikeres pályázatról kapott hírt az önkormányzat, 100 millió forintot nyertek energetikai fejlesztésre, 11,9 millió forintot informatikai fejlesztésre és 1 millió forintot drogprevenciós rendezvénysorozat megvalósítására. Ezen kívül előrehaladott tárgyalások folynak egy új, önkormányzati iskola megépítéséről, ami – a tervek szerint – 2015. szeptemberben már fogadhatja a város gyermekeit.

 

Budakeszi polgármestere kijelentette: az elmúlt 3,5 év alatt megvalósult fejlesztések összértéke valamivel több, mint 5 milliárd forint, melyhez az önkormányzatnak mindösszesen 445 millió forintos önrészt kellett biztosítani.

 

„Megvan bennünk a kellő akarat és szándék ahhoz, hogy ne alvó településként éljük az életünket, hanem valódi közösségként. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a múlt, de a közös jövő, a közös célok is összekötnek bennünket. Itt akarunk élni, itt tervezzük az életünk folytatását is, és szeretnénk, ha gyermekeink is itt találnák meg a boldogulás útját. Meggyőződésem, hogy csak az ilyen településeknek van jövője, hiszen ezért teszünk meg mindent környezetünk gyarapításáért és gazdagításáért, fáradságot nem kímélve, mert tudjuk, hogy mindezt nemcsak magunkért, hanem az utánunk következő nemzedékek boldogulásáért is tesszük” – összegezte mondandóját a polgármester asszony.

 

Király Gábor mint a körzetben lakó állampolgár, a kivitelező Strabag Kft. igazgatója elmondta:  nagyon örült a Fő utca felújításának. Ugyanakkor aggódott azért, hogy mekkora torlódást fognak  okozni. Ezért döntöttek úgy, hogy a forgalmat leginkább akadályozó munkákat éjjel végzik el. Az 51 napos felújítás alatt 10 ilyen éjszaka is volt, amikor dolgozniuk kellett, ami bizonyára zavarta a Fő utcai lakosokat, ezért utólag is elnézést kért tőlük.

 

Pásztor Zoltán, a Közút Zrt. Pest Megyei igazgatója örömét fejezte ki, hogy személyesen jelen lehet, amikor a budakesziek ténylegesen átveszik a felújított Fő utcát. Hozzátette: jó látni a budakesziek örömét! „Jó helyen végeztünk jó munkát!”

 

A budakeszi Fő utcát – amely az agglomeráció egyik legfontosabb útvonala – 30 éve újították fel utoljára. A rendkívül forgalmas útnak nemcsak a felületét javították ki, hanem 2 réteg aszfaltburkolatot is leterítettek, a 12 buszöböl megújítása mellett kicserélték a közműszerelvényeket, több helyen pedig az útszegélyeket is.

 

Csenger-Zalán Zsolt ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy a beruházással sikerült egy közlekedési problémákra megoldást találni. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: tudomásul kell venni, hogy nem elég csupán új utat építeni, felújítani, hanem a forgalmat is csökkenteni kell. Ebben észrevehető javulást fog okozni a Páty és Biatorbágy közötti út felújítása. Csenger-Zalán Zsolt köszönetet mondott a beruházónak, a kivitelezőnek azért is, hogy alig lehetett érzékelni a fennakadást a közlekedésben. De köszönet illeti a budakeszi lakosokat is, hogy az útfelújítással együtt járó kisebb kellemetlenségeket felvállalták, elviselték ? tette hozzá. Az országgyűlési képviselő az április 6-ai választásokra visszaemlékezve köszönetet mondott a választópolgároknak a magas részvételért. A későbbiekben ennek a megelőlegezett bizalomnak szeretne megfelelni.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket