Aradi Vértanúk Emléknapja

Október 6-án a városi ünnepséget követően került sor a Budakeszi Honvédek zászlószentelőjére is.

 

Az önkormányzattal és az Erkel Ferenc Művelődési Központtal is nagyon jó a kapcsolatunk, egyre több rendezvény szervezésébe vonnak be minket. Az önkormányzat állította ki számunkra a 48-as zászlót, amely régi hiányt is pótol városunkban: a március 15-ei és október 6-ai városi és iskolai ünnepségeken a nemzeti zászló mellett ott a helye a szabadságharc lobogójának is. A művelődési központtal karöltve szerveztük az eseményt, melyet ágyúlövés és puskákból leadott sortűz is egyedivé tett. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Dr. Lackner Pál sz.k. dandártábornok, evangélikus püspök szentelte fel zászlónkat. Több honvédcsapat delegációja is érkezett, közös toborzótánc is volt a programban, így a gyermekek számára nagyszerű élményt jelentett ez a nap. Részletek

 

Berlinger Gábor

——————————

 

A mai nap, 1849. október 6. óta a magyar nemzet gyásznapja. 166 évvel ezelőtt, az 1848?49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján, Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba. Így a nemzet vértanúja lett: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Pesten pedig ezen a napon végezték ki Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány elnökét.

 

Iskolánk számára különösen fontos ez a nap, hiszen névadónk, Nagy Sándor József is ekkor veszítette életét.

Búcsúlevelét nagybátyjához, a kalocsai érsek orvosához írta:

 

“Tisztelt kedves jó Bátyám!
Mit a sors reám mért – nehány óra múlva tűrni fogom . de nyugott lelkiösmérettel s tiszta öntudattal – tsókolom kedves Bátyámnak atyai – kedves jó nénémnek anyai kezeit – köszöntöm tsókolom Emmit, Ninát – Kováts Rózát, Szabó Gyurit gyerekeivel együtt s Csernust – Isten áldása mindnyájokra – kivánja lelkeből Tisztelt kedves Bátyámnak alázatos ötse Józsi”

 

Dr. Dömötörné Papp Hargita

igazgató, NSJG

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket