Aradi Vértanúk Emléknapja

2016. október 6-án, csütörtökön a Nagy-Sándor József Gimnázium megemlékezését és a Nagy-Sándor József Emlékháznál történő koszorúzást követően 13 órától kerül sor a „Hátrahagyottak emlékezete” c. kiállítás ünnepélyes megnyitójára a polgármesteri hivatal belső hangulatos udvarában.

 

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ kérésére a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Főosztály jóvoltából városunkba érkezik az aradi vértanúk házastársait, szerelmeit bemutató szabadtéri kiállítás.

 

A kiállítást dr. Győri Ottilia polgármester asszony nyitja meg. Ezt követően a honvédtisztek özvegyeinek történeteibe kapunk betekintést, ill. Nagy-Sándor József szerelméhez írt búcsúlevelét hallgatjuk meg Szalay Henrietta színésznő előadásában. A megemlékezésen részt vesznek a Budai 2. Honvédzászlóalj hagyományőrző katonái is.

 

 

Az október 6-i nemzeti gyásznapon általában kevés szó esik a hátrahagyott özvegyekről, szerelmekről. Az idei megemlékezés alkalmából elsősorban előttük rójuk le tiszteletünket. Ők voltak azok, akik a feldolgozhatatlan veszteségüket követően céltudatosan továbbvitték az 1848-49-es szabadságharc legfőbb mozgatórugóját, a magyar szabadság mellett tett hitet.

 

A kiállítás 2016. október 13-ig tekinthető meg a polgármesteri hivatal belső udvarában hétköznaponként és hétvégén 09.00 – 19.00 óra között.

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Erkel Ferenc Művelődési Központ

 


Megosztom a cikket