Anyák napja

„Orgona ága, barackfa virága. Öltözzetek új ruhába, Anyák napja hajnalára. Illatosan” – így énekeltünk egykor, gyermekként édesanyánknak. Az édesanya az, aki mindig mellettünk áll, feltétel nélkül tud szeretni és elfogadni.

 

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap. Az egyes országokban különböző időpontokban, Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük. Hazánkban 1925-ben tartották meg először, eredete azonban ennél korábbra, az ókori Görögországba nyúlik vissza.

Létezik apák napja és gyereknap is, mégis az anyák napja az, amiről a legtöbben nem feledkeznek meg. Történetéről azonban keveset tudunk.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Ilyen volt a 17. századi Anglia, ahol az ünnep keresztény vallási felhangot kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Az anyák napjának legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el. Először 1872-ben Bostonban szervezték meg az ünnepet Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére. Az anyák napját 1914-ben Woodrow Wilson elnök nyilvánította hivatalos ünneppé, időpontja az ügy érdekében sokat fáradozó Anna Jarvis édesanyjának emlékére került május második vasárnapjára. A különböző országokban más és más napokon ünneplik az anyákat, Magyarországon május első vasárnapján.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére.

 

(Forrás: OrientPress Hírügynökség)


Megosztom a cikket