Állatorvosi és agráregyetemi órák a Budakeszi Vadaspark szakembereivel

A Kárpát-medencében élő őshonos állatfajokat bemutató Budakeszi Vadaspark több hazai felsőoktatási intézménnyel működik együtt, ápol szoros szakmai kapcsolatot, melynek keretében rendszeresek a parkban tartott kihelyezett egyetemi órák, előadások, gyakorlati foglalkozások. E mellett a Vadaspark szakemberei is adnak elő az állatok viselkedésével, a modern állatkertek és vadasparkok szerepével foglakozó egyetemi kurzusokon. A közelmúltban külföldi hallgatók vettek részt a parkban az állatok altatásával kapcsolatos szakmai gyakorlaton.

Az együttműködések több dologra is lehetőséget biztosítanak. Megerősítik a Budakeszi Vadasparkban zajló szakmai munkát, amelynek tudományos hátterét az egyetemisták a kihelyezett órák, interaktív foglalkozások alkalmával ismerhetik meg. E mellett az ilyen alkalmak alternatívaként, pályamodellként is szolgálnak a végzősök számára. Az egyetemisták közül sokan választják szakmai gyakorlatuk helyszínéül vagy szakdolgozatuk témájául az így megismert állatkerteket, vadasparkokat.

A park szakemberei pedig az egyetemi előadások során tudnak számot adni gyakorlati tapasztalataikról és a Vadasparkban folyó szakmai munka elméleti hátteréről; egy-egy ilyen kurzuson történő előadás a szakmai fejlődés, előmenetel lehetőségét kínálja számukra. A Budakeszi Vadaspark számos agrár-, állatorvos- és természettudományi egyetemmel működik együtt ilyen formán, de a hazai intézmények mellett külföldi egyetemek, valamint állatkertek és vadasparkok is megtalálhatók a szakmai partnerek között.

Az elmúlt hetekben az Állatorvos-tudományi Egyetem 23 egyesült arab emirátusokbeli hallgatója vett részt gyakorlati képzésen a Vadasparkban, illetve a park munkatársai adtak elő a Szent István Egyetem általános és alkalmazott etológia óráján. A külföldi diákok Dr. Sós Endre állatorvos vezetésével a Kárpát-medencében őshonos és betelepült állatokkal, illetve egzotikus fajokkal ismerkedtek a Vadasparkban. Olyan különleges szakmai gyakorlaton vettek részt tevékenyen, mint a gímszarvasok és muflonok altatása. Megismerhették, milyen eszközökkel és módszerekkel történik mindez, hogyan kell helyesen kezelni a fecskendőket, illetve az altatópuskát. Szakmai iránymutatás mellett gyakorolták a vérvételt és az oltást, megfigyelhették az állatok kezelés utáni ébresztését, továbbá azt is, hogyan kell szállítani a bódított egyedeket.

A Vadaspark szakemberei idén először a Szent István Egyetemen tartottak általános és alkalmazott etológia órát Tóthné Dr. Maros Katalin egyetemi docens kurzusán. Burányi Virág – aki rendszeres előadónak számít ezeken az órákon –, Farkas Ádám, illetve a korábban a Vadasparkban állatgondozó-trénerként dolgozó Szilágyi Zsolt, a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársa a modern állatkertek szerepét (oktatás, kutatás, fajmegőrzés) ismertette. Az interaktív foglalkozáson beszéltek az állatkerti állatok tréningezéséről, a környezetgazdagításról, illetve a fizikai és mentális jólétre való törekvésekről. Az előadáson élő állatok bemutatására is sor került: a hallgatók egzotikus rovarokat (botsáskát, bütykös csótányt), illetve úgynevezett nemszeretem állatokat (az emberből viszolygást, irtózást kiváltó állatfajok, például patkányok, kígyók) láthattak az órán.

Megosztom a cikket