Adventi répatorta

Városkarácsonyi hétvége süteménysütő verseny felnőttek kategória I. helyezettje Semperger Andrea adventi répatortája.

 

 

 

 

Adventi narancsos répatorta citromkrémmel

 

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg finomra reszelt sárgarépát 25 dkg cukorral (lehet barnacukor is vagy vegyesen), csipet sóval összekeverünk. 4 tojás sárgáját 1dl étolajjal habosra kavarunk, majd elvegyítjük a cukrozott répával, 1 narancs és 1 citrom reszelt héjával, 1,5 kk. őrölt fahéjjal, 1 kk. őrölt szegfűszeggel, kicsi gyömbérrel. Hozzáadunk 30 dkg zabpehely, 10 dkg búzacsíra és 10 dkg durvára vágott, kissé megpörkölt dió keverékét, melybe elvegyítettünk 1,5 kk. szódabikarbónát és 1kk. sütőport. A 4 tojás fehérjét kemény habbá  verjük 10 dkg-nyi cukorral, majd óvatosan összekeverjük. Vajazott lisztezett tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük (lehet előző nap is).

Krém:

4 dl tejet felhevítünk, 1 narancs reszelt héjával, közben 1 dl-nyi tejben elkeverünk 1 és ? cs. vaníliás pudingport, majd a tejjel főtt krémet készítünk. 25 dkg-nyi porcukrot 1 citrom levével , kicsi citrom és vanília aromával elkeverünk, majd 25 dkg lágy vajjal kikeverjük. A vajkrémhez fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt főtt krémet, és habosra kavarjuk.

A tésztát 2 vagy 3 lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel. A torta tetejét narancsszeletekkel, kandírozott narancshéjjal vagy kandírozott répaszirmokkal díszíthetjük.

Variációk:

Őzgerinc formában is lehet sütni, a tetejére cukormázat tenni,.

Narancslekvárral tölteni, fondant-nal bevonni.

 

A süteményt  a 2013-as Süteménysütő verseny díjnyertes desszertje, Semperger Andrea készítette és ajánlja a karácsonyi ünnepi asztalra.

Megosztom a cikket