Adventi kerekasztal beszélgetés

Adventhez, a karácsonyi ünnepkörhöz közeledve, a hidegebb, zordabb időben, sokan egyre inkább vágyunk a bensőséges, meleg, szeretetteljes beszélgetésekre. Erre adott alkalmat advent első vasárnapján a kerekasztal beszélgetés, ahol a Budakeszin lévő felekezetek vezetői közösen gyújtották meg az első adventi gyertyát.

 

 

Az önkormányzati kezdeményezésre megrendezett kerekasztal-beszélgetés vendégei Filó Kristóf r.k. plébános, Boros Péter református, Lacknerné Puskás Sára evangélikus, Szuhánszky Gábor metodista, Ács András baptista lelkészek voltak. Zongorán közreműködött Fóris Szilárd. A beszélgetést moderálta: Takács Bence.

A nézők soriban köszönthettük dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármestert, Bakács Bernadett alpolgármestert, dr. Szelenczy Gabriella jegyzőt és Ohr Alajos tanácsnokot is.

Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja is egyben. November 27-én kezdődik és december 23-ig tart. Az advent szó jelentése: eljövetel. Az ?adventus Domini? latin kifejezésből származik, melynek jelentése: az Úr eljövetele. A kiválasztott nép évezredekig várt a Messiásra. Erre az időszakra emlékezünk az advent négy hete alatt.

A kerekasztal-beszélgetést Ács András baptista lelkész nyitotta meg egy fohásszal, melyben megköszönte, hogy testvéri közösségben elmélkedhetünk arról, milyen üzenete van számunkra az adventnak.

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot jelképezi. Advent harmadik vasárnapja, örömvasárnap, az Úr eljövetelének közelségét jelzi, liturgikus színe a rózsaszín. Elterjedt szokás (Budakeszin is) az adventi hétköznapokon a rorate/hajnali mise, Szűz Mária tisztelete. Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Nemcsak a szájnak, de a fülnek és a szemnek böjtje és a befelé fordulás is jellemzi ezt az időszakot ? tudtuk meg Filó Kristóf atyától.

Wichern német evangélikus lelkész ?találmánya? az adventi koszorú. Egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül mindennap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Vasárnaponként fehér, a hétköznapokon piros gyertyák gyújtottak. Mai világunkban a katolikus egyházhoz hasonlóan, az evangélikus egyházban is a lila szín és a befelé fordulás jellemzi ezt az időszakot ? mondta el Lacknerné Puskás Sára evangélikus lelkész.

A metodista egyház adventi ünneplését a hálaadáshoz hasonlította Szuhánszky Gábor: ?A készülődés jegyében zajló ünneplés a nagy családi találkozások időszaka. A szenteste viszont a kiscsalád, a szűk család ünnepe. Jézus jön, Jézus eljött, Jézus el fog jönni ? ez a háromszoros adventi üzenet jellemzi ezt az időszakot közösségünkben.?

A református kegyességet jellemző befelé fordulás nem meditatív, a böjt (német és svájci minta alapján) inkább kifelé fordulásban nyilvánul meg: az adakozásban, az egymás felé fordulásban, a szegények megsegítésében. Egyházunkban adománygyűjtésbe kezdünk, amivel a rászorultakat segítjük. Az advent, a várakozás, hogy eljön az Úr, egész évben, egész életünkben elkísér. Azt hangsúlyozzuk, hogy az ÖRÖK ADVENTRE kell koncentrálnunk. Tehát nem csak a négy hétben kell a várakozást megélni és Istenre figyelni, hanem az örök élet viszonyában kell rá tekinteni ? mondta Boros Péter református lelkész.

Te is készülj, hogy szíved méltó legyen Jézus fogadására!

 

 

Balczó Kornélia

Képtár…

Megosztom a cikket