Adventi gyermekhangok


A Szentegyházi Gyermekfilharmónia adventi hangversenykörútjának utolsó állomása Budakeszi volt, a székely gyermek zenekar és kórus december 22-én felejthetetlen ünnepi koncertet adott katolikus templomunkban. A Haáz Sándor karnagy által vezetett, Magyar Örökség díjas 150 tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia adventi hangversenykörútján idén decemberben Nyugat-Magyarországra látogatott, Kaposvár, Zalaegerszeg, Vasvár, Szil, majd a budapesti Móricz Gimnázium után Budakeszire is ellátogatott.

 

Az érdeklődés hatalmas volt, nagyon sokan érkeztek a fővárosból is, a templom teljesen megtelt. A hangversenyt megtekintette Schmitt Pál, volt köztársasági elnök és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

 

A meghívók nevében Virágh Szabolcs az alábbi szavakkal köszöntötte a Gyerekfilit:

 

„Tisztelt Tanár Úr! Kedves Gyermekek! Nagy szeretettel köszöntelek benneteket itt Budakeszin. Legutóbbi emlékezetes fagycsikorgós koncertetek óta, hét éve várunk erre a pillanatra! Budakeszi immár ezer szállal kötődik Szentegyházához. De hogy is kerülünk mi Budakesziek oda, a Székelyek Szent Hegyére?

 

A hetvenes évek elején, az Olt és Maros forrásához közeli Egyes Kőnél találkoztam, egy pásztoremberrel. A fenyvesrengetegben, mint egy szálfa állt a meredek hegyoldalon. Mikor megtudta, hogy honnan jöttünk, ennek az idős szikár embernek eleredtek a könnyei és így szólt: -Édes Fiam! Tudod, én még Ferenc Jóska katonájaként harcoltam a Hazáért, de ma úgy érzem, hogy a Haza már megfeledkezett Rólunk. Örvendek, hogy itt vagytok!

 

Mi lehet a válasz és gyógyír erre az iménti sóhajra? A működő kapcsolatok. Örvendünk, hogy itt vagytok! És lám, most ismét Ti hozzátok a remény üzenetét!

 

Immár évtizedeken keresztül rengeteget kaptunk Tőletek. Hozzátok járunk feltöltődni, Tőletek látjuk igazán, hogyan lehet megélni magyarságunkat. Szeretnénk megköszönni, hogy már több mint tíz éve ott lehetünk az Őszi Hadjáratokon, hogy huszáraitok megtisztelték az Országzászlónk és Wass Albert szobrának avatási ünnepségét, azt a rengeteg libabőrős koncertélményt, melyben részünk lehetett, a vendégszeretetet, melynek egy morzsáját szeretnénk most Nektek törleszteni.

 

Örvendünk, hogy itt vagytok! Isten hozott Benneteket!”

 

Az ünnepi koncerten magyar egyházi- és népdalok és magyar illetve nemzetközi karácsonyi dalok hangzottak el.  Az adventi hangversenyek jellegzetessége, hogy a koncert második felében a világítást leoltják és a gyermekek kezében ragyogó gyertyák még tovább fokozzák a meghitt adventi hangulatot.

 

A hangverseny teljes felvétele (Buda Környéki Televízió)

 

A gyermekek elszállásolásában sok budakeszi család részt vett, a Budakeszi Önkormányzat és helyi vállalkozók támogatása hozzájárult a Gyermekfilharmónia három buszának tetemes utazási költségéhez. Ezúton is köszönjük a szíves támogatást!

 

Támogatók: Budakeszi Önkormányzata, Molnár Ferenc (Ilcsi Szépítőfüvek Biokozmetikai Kft.), Ifj. Gräfl László (Gräfl Cukrászda), Herein Gyula és Herein István, Hidas Mátyás, Jobb Kor Polgári Egyesület, Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület, Bíróné Hasznos Hanna (Bem Egyesület), Széchenyi István Általános Iskola – Czifra Zsuzsanna, Berlinger család, Virágh család, Kacskovics család, Bege Attila. Köszönet a Budakeszi Katolikus Plébániának és a Szent László Háznak!

 

Külön köszönet a gyerekeket befogadó szülőknek!

 

B.G.

 

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia adventi turnéja

Megosztom a cikket