Adventi Áhítat koncert

A Zákányi Zsolt Református Vegyeskar december 10-én adventi áhítatra hívta az érdeklődőket. A kórust Barlay Zsuzsa vezényelte. Közreműködött Szabó Zsolt viola da gamba (térdhegedű) és Szabó Zsófia csemballó, orgona.

 

 

A közönség Kodály Zoltán és Liszt Ferenc kórusműveit, valamint külföldi és magyar szerzők karácsonyi hangulatú darabjait hallhatta.

 

A Zákányi Zsolt Református Vegyeskar 2000-ben alakult a református gyülekezetben azzal a céllal, hogy a klasszikus kórusmuzsikát kedvelő és énekelni kívánó budakeszi embereknek lehetőséget adjon a közös éneklésre és az énekkel való szolgálatra. A körülbelül 25 tagú vegyeskar vallási és világnézeti szempontból nyitott.

 

A Kórus vezetője 2007 januárjáig Zákányi Zsolt, Liszt-díjas karnagy. A kórus tagjainak közös elhatározása alapján tovább folytatták a szolgálatot a karnagy úr elhunytát követően is, Kádár Ágota vezetésével.

 

A kórus fennállásának nyolc esztendeje alatt rendszeresen szolgál egyházi ünnepeken a budakeszi és más református és a katolikus gyülekezetekben. Ezek mellett városi rendezvényeken is fellép (Romkert, Európa-ünnep, Erkel-napok, szüreti bál, 1956-os megemlékezés, Kodály-év). Az elmúlt években koncertezett Kaposváron, Tiszaújvárosban, Szegeden, Nógrádon, Kárpátalján, Olaszországban – Torinóban, és Erdélyben. Több alkalommal énekeltek református kórusok találkozóján. Budakeszin látták vendégül (és közös koncertet adtak a torinói In contro canto kórussal – Gabriel Fauré: Requiem) a mérai református gyülekezet, valamint a szegedi Honvéd téri gyülekezet énekkarát.

Az 1956-os hősök emlékére 2006. október 22-én a budakeszi református templomban előadták W.A. Mozart – Requiem-jét. Ugyanebben az évben önálló világi koncerttel szerepeltek a budakeszi Művelődési Házban. 2007-ben, a Kodály-év alkalmából ünnepi koncertet szerveztek, illetve másokkal együtt azon felléptek a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium dísztermében. 2008 nyarán pedig egy Franciországi (Seebach-i) kórussal kezdték el a testvérkapcsolatot és látták vendégül. 2009 júliusában pedig Franciaországban vendégszerepeltek a Seebach-i zenei rendezvényeken.  Nyaranként immár hagyományosan 3-4 napos kórustábort szerveznek, ahol a repertoárjukat bővítjük, illetve egy-egy nagyobb szabású szereplésre készülnek fel.

 

B.K.

 

Még több kép…

Megosztom a cikket