A világ legnagyobb tanórája – Áder János köztársasági elnök a Prohászkában

2021. október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén Budakeszin járt Áder János köztársasági elnök úr, és a VILÁG LEGNAGYOBB TANÓRÁJA keretén belül a gimnázium 8-12. évfolyamos diákjai, valamint a Nagy Sándor József Gimnázium meghívott diákjai számára informatív, gondolatébresztő, interaktív előadást tartott a klímavédelemről.

 

„Válj Te is klímavédővé!” -ezzel a szlogennel vette kezdetét a klímavédelmi tanóra, melynek központi témája a klímaváltozás volt. Az elnök úr előadása első részében rávilágított arra, hogy a jelenleg tapasztalható klímaváltozásnak elsősorban az emberi tevékenység az okozója. Az elmúlt hónapokban környezeti katasztrófák sora pusztított Európában és azon kívül; többek között 220 km/órás tornádó Csehországban, földcsuszamlásokat okozó árvíz Németországban és Belgiumban, erdőtüzek Oroszországban, hatalmas esőzéseket okozó Ida hurrikán Észak-Amerikában, hetekig tartó aszály Madagaszkáron. Mindezek a pusztítások több ezer emberáldozatot és anyagi károkat követeltek. Hangsúlyozta, hogy a klímakutatók is egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás napjainkban nagyon gyorsuló ütemet vett fel a korábbi földtörténeti korokhoz képest, és ennek okozója elsősorban az emberi tevékenység.

Az IPCC legutóbbi tanulmányában kiemelte, hogy amennyiben az emberiség nem változtat a környezethez fűződő kapcsolatán, akkor a klímaváltozásnak egyre nagyobb extremitás lesz a következménye a Föld minden egyes részén: extrém hőség, extrém hideg, extrém árvizek. Áder úr az előadásában az üvegházhatás jelentőségére is felhívta a figyelmet, mely a földi élet szempontjából különösen fontos, hiszen enélkül ellehetetlenülnének a földi és a biológiai életfeltételek, a Föld átlaghőmérséklete -18 fok körül mozogna. Továbbá hangsúlyozta, hogy az utóbbi 60 évben mintegy 100 egységgel nőtt a szén-dioxid koncentrációja a légkörben, ezzel párhuzamosan a földfelszín és a tengerek hőmérséklete is emelkedett, és folyamatosan emelkedik. Ennek a végeredménye az, hogy ez év júliusában volt a legmelegebb a mérések óta. Az egyik probléma tehát abban mutatkozik meg, hogy az emberi tevékenység nyomán nő a szén-dioxid kibocsátás, az üvegházhatású gázok kibocsátása; másik probléma pedig az, hogy az ezeket elnyelő területek, például az erdők területe csökken.

Évente egy itáliai csizmányi területű erdő tűnik el a bolygónkon. Az erdők mellett nagyon fontos a gyepek megőrzése, az óceánok jó biológiai állapotban való tartása is, mert több szén-dioxidot tárolnak, mint az erdők. A köztársasági elnök úr kiemelte, hogy az emberiség versenyt fut az idővel: az első világháború óta drámai módon nő a népesség, s ezzel párhuzamosan a víz- és energiafogyasztás is. Az utóbbiban nagy szerepet játszik az életmódunk változása, komfortosabbá tétele is. Ezért jelenleg a legfontosabb cél az emberiség számára a klímasemlegesség, tehát az, hogy annyi szén-dioxidot bocsásson ki a légkörbe, amennyit az „elnyelők” (erdők, gyepek, tengerek) képesek elnyelni.

„Ezért a klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések, fejlesztések, beruházások várnak még a felnövekvő generációra a következő 30 évben” – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Kiemelte, hogy Magyarország célul tűzte ki azt, hogy 2050-re eléri a klímasemlegességet, ennek érdekében csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, és növelni az erdőterületeket, az elnyelőket. Előadása végén a megoldásokról és feladatokról szólva Áder János elmondta, hogy a klímasemlegesség elérése nem csupán Magyarország számára feladat, hanem a világ minden országának ezt kell célul kitűznie.

Az elnöki tanóra végén lehetőség nyílt egy kötetlenebb beszélgetésre a diákokkal, melynek keretében a tanulók az elnök úrtól választ kaphattak a bennük felmerülő kérdésekre a klímaváltozással kapcsolatban.

A Kék Bolygó Alapítvány honlapján olvashatjuk, hogy az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. Magyarország – a szervezők felkérésére – a kezdetekkor csatlakozott a kezdeményezéshez.

Örülünk, hogy az elnök úr iskolánkat választotta előadása helyszínéül, mely az immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi programsorozat idei nyitó eseménye volt.

 

Nagy Edit

Megosztom a cikket