A történelmi íjászat életforma: sport és hagyományőrzés

A Budakeszin élő Timár Dénes 2016-ban a Történelmi Íjász világbajnokságon felállhatott a dobogó legfelső fokára. A vele készült beszélgetés alapján íródott cikkünk betekintést ad olvasóinknak a hazánkban egyre népszerűbb, sokirányú sportág rejtelmeibe…

Az íjászatot az emberek nagy része olimpiai sportágként ismeri, melyben koncentrikus köröket kell minél tökéletesebben középen meglőni. Holott az utóbbi években Európa-és Ázsia-szerte, óriási fejlődésnek indult a történelmi íjászat. Kezdik újra felfedezni egyes országok íjász hagyományaikat. Magyarországon e gyönyörű sport minden szegmensében megtalálhatók kiváló tehetségek, mesterek. Nincs olyan íj kategória, amit a hazai íjászatban jártas húrfeszítők ne lőnének kiválóan. Rögtön itt van két példa; lovas íjászatban Kassai Lajos mester, aki kiemelkedő munkássága révén nemcsak a lovas íjászat, de az elme tisztasága terén is kiváló munkát végez. Hagyományos távlövészetben pedig Mónus József is sorra hozza el a világversenyek aranyérmeit, de a háromdimenziós vadász íjászatban is sok magyar íjász teljesít kiemelkedően.


Az íjászat hazai fejlődésének köszönhetően a Timár Dénes által is űzött történelmi íjászat több válfaja is kezd ismertté válni Magyarországon. Napjainkban a történelmi kategóriában egységesített versenyrendszer szerint lőnek. Ebben a kategóriában 3 különböző területen kell megmérettetnie magát az íjásznak: 1. vata lőlapok körkörös pirosfehér célzónái, 2. vadászíjászat, ahol élethű állat másolatokra lőhetünk, 3. ügyességi célok, itt találkozhatunk mozgó katonával, vagy éppen a gyorslövészettel is. Tehát, aki a történelmi kategóriát lövi, annak az íjhasználat három különböző területén is meg kell tudni állnia a helyét. Itt használhatnak történelmi íjakat – akár eredeti anyagból készültet is -, modern anyagú nomád íjakat, klasszikus longbowt (hosszúíj), faközepes vadászreflex íjat vagy számszeríjat is. A történelemben megtalálható tatár-, mongol-, török-, asszír, avar-, kínai, bhutani-, hun stb. íjak másolatait ezen népek íjrekonstrukciói alapján kiváló hazai mesterek készítik el, amit bárki megvehet és versenyezhet velük.

Timár Dénes elmondta, hogy a történelmi íjászat mára már egy életformává vált számára, ahol régi korok ruháiba beöltözve versenyeznek. Ez a sport sokak számára a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését jelenti, és vannak, akiknek egyfajta időutazás a régi korokba. Tisztelik az ősöket, a hagyományokat, a népszokásokat. Megélik magyar identitásunkat a mindennapokban, szeretnek és ápolnak mindent, ami a haza részévé vált a történelem során.

Timár Dénes először egy íjkészítéssel is foglalkozó történelemtanár előadásán kapott kedvet az íjászathoz 1996-ban. 2006-ig csak hobbiként csinálta egy erdőben, kartonpapírra lövöldözve, Aztán egy Facebook-csoportban rátalált az ilyen jellegű versenyekre, és azóta tart ez a szerelem. Először szkíta íjjal lőtt, mellyel aztán eljutott a történelmi íjászatig, melyben 2016-ban a világbajnokság legfelsőbb fokára is eljutott. A világbajnok, többszörös országos bajnok és bajnoki helyezett Tímár Dénes a civil életben amúgy logisztikai koordinátor egy gyógyszer nagykereskedelmi cégnél. Hétvégeken alig várja, hogy találkozzon versenyzőtársaival. Ezek a tisztességes versenyek, találkozások, nagy barátságokat, erős magyarságtudatot, az összetartozás érzését adják számára.

Timár Dénes lánya, Bernadett is nagy sikereket ért már el íjászatban

Budakeszin Virágh Szabolcs tündérkertjében is gyakran megfordult a helyi hagyományőrző íjászoknál. Egy időben gyermekeket is oktatott itt az íjászatra. Többen közülük szép sikereket értek el országos versenyeken. Négy gyermeke közül a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre járó lánya, Bernadett is nagy sikereket ért már el íjászatban. Történelmi íjászatban Európa-bajnok, távcél-lövésben Európa-bajnoki második helyezett – számos országos bajnoki érmei mellett. Az íjászat remek terápia a viselkedészavaros, állandóan izgő-mozgó, problémás gyerekek számára is. Timár Dénes is foglalkozott ilyen problémás gyerekekkel pályafutása során. Az íjászat érzése, és az a pillanat, ahogy beáll a lövéshez, már erősíti az önuralmat, kizárja a zavaró körülményeket, hogy csak arra az egy dologra tudjon koncentrálni. Jelenleg az a legfőbb cél számára, hogy az idén Gyulán megrendezendő történelmi íjászat versenyen ismét világbajnoki címet szerezhessen.

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2022 április

Megosztom a cikket