A törökbálinti Telenor stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal

A magyar gazdasági élet meghatározó szereplője, a Telenor megnyitotta magyarországi szolgáltató központját, melyben a Telenor Csoport európai leányvállalatainak nyújt technológiai szolgáltatásokat a jövőben. Ezzel együtt a társaság hosszú távú elkötelezettségét tovább erősíti, hogy november 5-én stratégiai megállapodást kötött Magyarország kormányával.

 

Orbán Viktor miniszterelnök úr köszöntötte a nagykövet asszonyt, a Telenor alelnökét, a helyi vezetőket és az itt dolgozókat. Ezután rövid történelmi visszatekintést nyújtott: ?a II. világháború után egy olyan rendszer alakult ki, amikor a magántulajdont gyakorlatilag megszüntették. 1990 után átestünk a ló másik oldalára, az állami vagyon kézen-közön eltűnt. 2010 után eljött a stratégiai partnerség korszaka, amikor a magyarok számára meghatározó cégek keresik a partnerséget a mindenkori magyar állammal. Egy olyan alapelvet követünk, amely kijelenti: senki sem nyerhet a másik kárára, senki sem nyerhet a magyar emberek érdekeivel szemben.?

Ha a munkások méltóak a bérükre, úgy a vállalatok és méltók a profitra, amit megtermelnek, ha az egyensúlyban van a befektetett munkával.

Ma hárommilió-kétszázezer előfizetője van a Telenornak, amely a magyar gazdaság egyik kulcsszereplője. Az is fontos, hogy kellő öntudattal mondhatjuk: a szerződés egyik aláírója a magyar kormány. Partnere lehetünk egy ilyen komoly cégnek, vagyis versenyképesek vagyunk. A Telenor alelnöke szerint a magyar munkások jók és versenyképesek.

A modern világban nem szoktak arról beszélni, hogy egy vállalatnak milyen a nemzetisége. Márpedig van, ez egy norvég vállalat. A magyar embereknek nagyon jó véleménye van erről az észak-európai népről: világos, ésszerű, átlátható és nem korrupt. A miniszterelnök úr a közönséggel ?megtapsoltatta? a norvégokat.

A külön adókról is tárgyaltak a felek, a kormány tervezi ennek csökkentését, természetesen a magyar gazdaság teljesítményének függvényében. Ehhez várjuk ? többek között a Telenortól  ? a javaslatokat.

Ez a megállapodás azt is tükrözi, hogy Magyarország kezdi visszaszerezni elvesztett pozícióit, érdemes velünk jó üzletet kötni, pénzünk újra stabil, az infláció szinte elhanyagolható, az államháztartás hiánya tartósan 3% alatt marad.

A húzóágazatban érdekelt cégek egyre jönnek Magyarországra, az EU hazánkban az elkövetkező 3 évre egyfolytában gazdasági növekedést jelez. Az elmúlt három év az emberek nehéz munkája következtében meghozta eredményét. ?Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól. Ahhoz, hogy jól teljesítsen, további fejlesztésekre és beruházásokra van szükség. Ez a megállapodás kinyitja a kaput mind a két fél előtt.?

Örömteli esemény történt október 1-jén: a norvég cég nálunk alakította meg regionális központját, amelyből Szerbiát, Montenegrót és természetesen Magyarországot tudják ellátni.

A megjelentek hatalmas tapssal fogadták Orbán Viktor beszédét. Ezt követően ünnepélyesen aláírta a stratégiai szerződést a miniszterelnök úr és a Telenor alelnöke.

?Emelkedett és ünnepi pillanaton vagyunk túl, hiszen egy innovatív, csúcstechnológiát alkalmazó világcéggel kötöttünk szerződést? ? jelentette ki Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. A kisvállalkozásoknak hatalmas lehetőség, hogy az ún. felhő program szolgáltatással professzionális irodatechnikával és kapcsolatrendszerrel építhetik kapcsolataikat.

Hétezer család mindennapjait határozza meg a Telenor, itt helyben 1200 munkahely van, de sok áttételes munkahely is függ ettől a vállalkozástól, így hát a régió egyik meghatározó munkáltatója.

Elek Sándor, Törökbálint alpolgármestere szerint: ?remek dolog mostanában törökbálintinak lenni. Alig két hónap alatt kétszer is itt járt a miniszterelnök úr: szeptemberben a 16 tantermes iskolát adta át, most pedig a stratégiai megállapodás aláírása miatt.?

Rendkívül jó a település kapcsolata a norvég nagyvállalattal, és ez azért is jelentős, mert a Telenor benne van hazánk 15 legtöbbet adózó vállalata között. ?Ezek a megállapodások fogják előre vinni a magyar gazdaság szekerét? ? vélekedett Elek Sándor.

Sepsi Zsolt, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese kifejtette: a vállalat fő stratégiája, hogy az internetet mindenhová el tudják juttatni, így az ország legtávolabbi pontján is igénybe vehetik szolgáltatásaikat.

A közeljövőben újabb leányvállalat alapítását tervezik a norvégok.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket