A SZIA diákjai határon túl – határtalanul

Nyertünk! Így juthattunk el a Határtalanul pályázat keretén belül a Budakeszi Széchenyi István Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai közül 42-en Erdélybe.

 

Az utazás érintette június 4-ét, a nemzeti összetartozás napját.

Június első napján egy szép vasárnapi reggelen indult a csapat Budakesziről. Szerencsénkre egy kedves, felkészült és talpraesett idegenvezető segített minket az utunkon.

A határon túl először Nagykárolyban tettünk látogatást, ahol megtekintettük a Károlyi-kastélyt, majd Petőfi Sándor szobrát is.

Innen Ady Endre szülőhelyére, Érmindszentre látogattunk.

Jártunk a csodálatos tordai sóbányánál és természetesen a Tordai- hasadékot sem lehetett kihagyni (ez utóbbi geológiailag sem egy utolsó látnivaló!). Torockón megtekintettük az unitárius templomot és a Néprajzi Múzeumot is.
?Szép város Kolozsvár??, ahol Mátyás lovas szobra mindegyikünket lenyűgözött. A város egy igazi ékszerdoboz: Szent Mihály-templom, Mátyás király szülőháza és szobra, majd a méltán híres házsongárdi temető.

 

Mérán és Körösfőn lehetőségünk volt bepillantani a helyi általános iskola életébe.
Körösfőn ? mely népdalaival került be a magyar kulturális örökség kincsei közé (?Körösfői kertek alatt??) ? még egy barátságos focimeccsre is sor került.

Kalotaszentkirályon zártuk napjainkat: családoknál kaptunk szállást a falusi turizmus keretein belül. Élveztük a helyiek vendégszeretetét és finomságaikat: a vinetától a zakuszkán át megkóstolhattunk tradicionális erdélyi ételeket, ízeket.

Hazafelé hol máshol, mint a Királyhágón keltünk át a Kárpátokon; itt meg is álltunk még, hogy magunkba szívhassuk Erdély illatát a következő látogatásig.

 

 

 

 

A SZIA 7. évfolyamos diákjai

Czifra Zsuzsa igazgató

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket