A szeretet gyertyájával egy napon lobbant fel a Hanuka első gyertyája idén

Budakeszi életének és hagyományainak része a zsidó közösség.
„A XIX. század végétől kezdve, ill. a XX. század első felében a zsidóság fontos szerepet játszott Budakeszi fejlődésében. Elsősorban mint nyaralóvendégek piacot jelentettek a helyi termelők számára, a nyári lakások, házak, sőt, villák bérbeadásával sok budakeszi család tudta kiegészíteni a jövedelmét.
A két világháború között néhány tucatra tehető a Budakeszin állandó jelleggel itt élő izraeliták száma. A kiépülő izraelita intézményeket (imaház, temető) elsősorban a nyaralók használták.
Néhány értelmiségi, ill. középosztálybeli zsidó család tartósan is megtelepedett, illetve befektetett Budakeszin, és a község közéletében is szerepet vállalt. Dr. Gosztonyi Vilmos egykori magánszanatóriuma az Erdő utca felső végénél ma is áll, akár csak Sárkány Árpád cipőgyáros által építtetett épületek az Erkel utcában. Említhető még dr. Országh Oszkár, az Erzsébet Szanatórium („Korányi”) főorvosa, aki Gosztonyi Vilmossal együtt virilistaként, azaz a legtöbb adót fizető polgárként a képviselőtestület tagja is volt.
A holokauszt során 30-35 helyi lakost deportáltak, többnyire idős embereket, egy-két fiatalt, ill. gyermeket. „- Somlai Péter budakeszi történész
A zsidó hagyományok ápolásáról a budakeszi házaspár, Gerő Judit és Reich Tamás odaadóan gondoskodik.
Boldog Hanukát és áldott Karácsonyt!

Győri Ottilia hivatalos oldala

Megosztom a cikket