?A szabadságért mindennap meg kell küzdenünk?

Az ünnepekről való megemlékezés az utódok, feladata, kötelessége. Az 1956-os forradalom és szabadságharc budaörsi megemlékezése alkalmat adott arra is, hogy aktuálpolitikai kérdésekről is beszélgessünk.

 

A Himnusz elhangzása után Malik Rita Ady Endre A Tűz csiholója című örök érvényű versét szavalta el, megadva az ünnepi megemlékezés alaphangját.

Az ünnepség szónoka Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő volt. ?Az ünnep lehetőség, hogy számot vessünk azzal, ami elmúlt, hogy magunkkal vigyük a múlt értékeit, hogy okuljunk hibáinkból, mulasztásainkból, és táplálkozzunk örömeiből. Emelt fővel, megtisztult lélekkel induljunk a jövő útjai és feladatai felé? ? kezdte beszédét a képviselő úr.

A mi felfogásunk szerint a nemzet a valaha éltek és a majdan megszületettek közössége. A múlt, a jövő egyszerre van jelen tetteinkben, indítékainkban, céljainkban. 1956 történetéhez az is hozzátartozik, amit azóta gondolunk róla. Lehet, újra lehet hazugság nélkül élni.

1956-ban Európa aknazárral, drótkerítéssel elkerített része drámai súlyú változások elé nézett. Hruscsov a XX. kongresszuson elmondott titkos beszéde után Rákosit ? Moszkva utasítására ? lemondatták legfontosabb tisztségeiről.  ?Azóta a történelem bebizonyította, hogy a kommunizmus nem toldozgatható-foltozgatható, hiszen az ideológiája, a marxizmus ellentmondott a valóságnak. Ennek előbb-utóbb össze kellett omolnia? ? jelentette ki a szónok. A kommunizmus megvalósította célkitűzéseit: felszámolta a vagyoni, ideológiai osztálykülönbségeket, mert ráébresztett mindannyiunkat arra, hogy elsősorban magyarok vagyunk, hogy csak szabadon lehetünk magyarok, és csak magyarként lehetünk szabadok. Ráébredtünk arra is, hogy szabadságunkat csak közösen, együtt vívhatjuk ki.

A fiatalok békés menetben vonultak az utcán, mert megelégelték, hogy nem dönthetünk saját sorsunkról, hogy az iegen hódítók bilincsbe verték szabadságunkat,. Nem fogadták el a hruscsovi alkuk világát, valódi nemzeti önrendelkezést akartak.

Egy hét alatt megbukott a kommunizmus (de azért ma is mélyen benne él a társadalomban ? a Szerk.), megalakult a nemzetőrség, a demokratikus nemzeti kormány, kiléptünk a Varsói Szerződésből. Elszántságunk, bátorságunk, összefogásunk ereje békés forradalommá lett. Kivívtuk szabadságunkat, amelynek emléke azóta is élteti hitünket a magyar nemzetben, az igazságban.

Ma azonban nem a szabadságot kell visszaszerezni, hanem nemzeti érdekeinket, önrendelkezéseinket, tulajdonképpen szabadságunkat kell megvédenünk. ?A mai időkben belülről, hazugsággal, megtévesztéssel, csalással, aljas, idegenek által pénzelt lejárató kampánnyal, kreált videofelvétellel próbálkoznak.?

1956 szelleme, a mérce ma is kötelez: elsősorban valamennyien magyarok vagyunk, egy nemzet, ezért csak magyarként, egy nemzetként védhetjük meg szabadságunkat. Rajtunk kívül a mi szabadságunkat senki sem akarja, és nem is tudja megvédeni.

A képviselő úr aktuálpolitikai kérdésekről szintén kifejtette véleményét. Az összes rendszerváltó párt 1956 eszmeiségéhez nyúlt vissza. 1956 után végleg megpecsételődött a kommunizmus sorsa. 2006 után győzni tudott a demokrácia a szemkilövőkön, ártatlan emberek összeverőin, a lovas attakok elrendelőin.?

?A bajai videofelvétel megrendezett koreográfia, stratégia alapján készült maga a választás után két nappal. Az ellenfél (elsősorban a szocialisták) a múlt erői, alá akarja ásni a demokráciát. Az a céljuk, hogy a demokrácia legfontosabb intézményeiben, a választásokban akarják megingatni a hitünket.? Mindebből az a tanulság, hogy az igazság előbb-utóbb mindent legyőz.

Czuczor Gergely, a Fidesz?KDNP képviselője elmondta: a magyarság nem tűr el semmiféle szolgaságot, elnyomást, diktatúrát. Egyenes a gerincünk, kerek-perec megmondjuk: nem fogunk többé szolgaságba süllyedni.

Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket