?A rajzolás által önmagunk lehetünk?

BUÉK építészeti kiállítás nyílt Budakeszin a polgármesteri hivatalban. Tizenhat budakeszi építész hozta el munkáit erre a rendezvényre. A kiállítás megtekinthető 2013. 10. 25-éig.

 

Bártfai-Szabó Gábor építész elmondta: ennek a kiállításnak az a küldetése, hogy az építészet, az épített környezet fontosságára, jelenlétére hívja fel a figyelmet településünkön. Az építészeti színvonal emelését várhatjuk ettől a kiállítástól. Az is egyértelmű, hogy ezt a kiállítást itt, az önkormányzat épületében rendezik, hiszen minden fontos ügyben ide jövünk.

 

A kiállítást dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, városunk polgármestere nyitotta meg. Beszédének elején Ferencz Marcell, Ybl-díjas építész szavait idézte: ?Az ember első, nyomot hagyó megnyilvánulása a rajz. A gyermekrajz az emberi tudat felragyogásának útja (?) A gyermekrajz csodája, hogy egyszerre teremt hangot, szómagot, alkot fogalmat, emel alakot, vázol teret, és feszít mesebeli történeteket (?) Mindezt egy vonallal képes egy vonalba sűrítve közölni.?

 

A kiállítás, amelyet az építészet világnapja alkalmából nyitottak meg, bepillantást enged a művészek műhelytitkaiba. A polgármester asszony javasolta a településünkön élő mintegy száz építésznek, hogy alkossanak egy egyesületet, és szeretettel várja őket az alakuló Civil Kerekasztal munkájában.

 

Dr. Déry Attila, Ybl-díjas építész elmondta: ezek a rajzok nem egyszerűen műszaki rajzok, hanem valamely tervező személyiségének is a lenyomatai. Az építészet, ? mint az ujjlenyomat ? személyhez kötődő művészet. Azért vált annyira személyessé, mert az alkotók nem maradtak meg a műszaki tervezés területén, ezen túlmenően képzőművészekké váltak.

Minden eddiginél jobban jelen van a számítógép, a számítógépes programok mintha mindenkit egy mederbe akarnának terelni, a rajzolás által azonban önmagunk lehetünk.

 

Szeretettel várnak minden érdeklődőt október 25-éig!

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket