A polgármester válaszol

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármestert többek között Budakeszi költségvetéséről, a meghosszabbított adófizetési határidőről és az avarégetési szabályokról kérdeztük.

 

Tisztelt budakeszi Lakosok!


Budakeszi 2015-ös költségvetése stabil, kiszámítható. Ahhoz képest, hogy 2007-ben csőd közeli helyzetben voltunk, bizony hosszú utat tettünk meg. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a képviselőknek, az önkormányzati dolgozóknak, akik rengeteget dolgoztak a költségvetés időbeni elkészítéséért, annak stabilitásáért.

 

Annak érdekében, hogy a tisztelt Lakosság is értse, milyen munka is folyik ezen időszakban az önkormányzat életében, egy kicsit részletesebben adok róla számot. A költségvetés készítésének ?viszonylag? egyszerű a menete: meg kell határozni a főbb elveket, amelyekre a részletek épülnek. Ennek megfelelően: a 2015-ös költségvetés óvatos és reális gazdálkodási tényeken alapul. A legfontosabb, hogy a működési bevételek fedezzék a kiadásinkat és hitelt ne vegyünk fel idén sem. Szeretnénk, ha településünk tovább fejlődne. Idei fontos feladatunk a szennyvízberuházás önrészének (250 millió forint) kifizetése.

Számszerűleg: az idei összes beruházási összeg 2,8 milliárd Ft, a kiadási összeg ugyanennyi. Jogszabályi kötelezettség a nullás költségvetés készítése.

Minimális adóemelésre feltétlenül szükség volt. Erről is döntött a képviselő-testület, mely 60 millió forint többletbevételt eredményez majd. Amennyiben van olyan lakos, akinek az adó megfizetése súlyos problémát okoz, írásban kérvényezheti az adómentességet. Már sok családban kértek gyerek és nyugdíjas kedvezményt, illetve adómentességet.

 

Tájékoztatom a tisztelt Lakosságot, hogy a 2015. évi számlaegyenleg-értesítők, melyek tartalmazzák a 2015. évi fizetési kötelezettségeket, valamint az adó befizetéséhez szükséges csekket, sajnálatos módon ügyfeleinkhez későn jutottak el. Emiatt az önkormányzat 2015. április 3-ig meghosszabbítja a befizetési határidőt.

 

Évek óta tartó lakossági igény, hogy a Posta nyitva tartása legyen hosszabb.

Annak érdekében, hogy a Budakeszi lakosok minél jobban érezzék magukat itthon, ezért tárgyalásokat folytattunk a Posta vezetésével, és kértük a nyitva tartás meghosszabbítását. Sikerült elérnünk, hogy pénteken is 16.00 óráig tartsanak nyitva. Természetesen, ez még nem a végleges megoldás. A további lehetőségekről folytatjuk a tárgyalásokat.

 

Sokan félreértették a 2015. március 5-én módosított tűzgyújtásról szóló törvényt, mely szerint egyáltalán nem lehet tüzet gyújtani. Minden híreszteléssel ellentétben Budakeszin az év során tavasszal (március 1?május 31.), továbbá ősszel (szeptember 1?november 30.) lehetséges a tűzgyújtás péntekenként 08.00?21.00-ig, valamint szombatonként 08.00?12.00-ig égethetik el a lakosok a fát, lombot, nyesedéket, kaszálékot stb. a telek határán belül. Balesetvédelmi okokból nagy szélben azonban tilos az égetés (részletek az 5. oldalon).

 

A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) ülésén tárgyaltunk a Budakeszin működő orvosi ügyeletről, mely több települést lát el (Páty, Telki, Budajenő, Nagykovácsi és Remeteszőlős). A felsorolt települések önkormányzatai közösen szeretnének javítani az orvosi ügyelet működésén. Ha nem sikerül, új közbeszerzési eljárást írunk ki.

 

Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk az Országos Mentőszolgálattal, miszerint új mentési pontot szeretnénk létrehozni Budakeszin. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy mentőautó állandóan itt fog tartózkodni, ehhez egy fedett gépkocsitárolót kell biztosítanunk.

Az is felmerült a BÖT ülésén, hogy közös gyepmesteri szolgálatot hozzunk létre.

 

Tisztelt Lakosok, kedves budakesziek! Nagyon köszönöm a városi ünnepségeken a magas létszámú jelenlétet. Igazán szép, méltó ünnepségen vehettünk részt március 15-én, az 1848?49-es forradalom és szabadságharc emléknapján az Erkel Ferenc Művelődési Házban (bővebben a 10-11. oldalon), és március 19-én, a kitelepítésre emlékezve a Budakeszi Polgármesteri Hivatalban (részletek a 13. oldalon).

 

Gyula város önkormányzata meghívta Budakeszit a március 15-ei ünnepi ülésére és az azt követő ünnepi hangversenyre. A két települést Erkel Ferenc személye köti össze: Erkel Gyulán született, Budakeszin volt a család nyaralója. Terveink szerint idén is megrendezzük

az Erkel-napokat, amelyre Gyula városát vissza fogjuk hívni.

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia

polgármester

 

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket