A nap is segítette az új műfüves sportpálya átadását

 

Az ünnepséget megelőzően budakeszi ifjúsági labdarúgói melegítettek be a pályán, majd az avató után ők is nyitómérkőzéseket játszottak. Mindezt a szikrázó napsütés is tromfolta.

Az eseményen részt vett dr Győri Ottilia polgármester, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Szendrő Dénes, a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatósága Fegyelmi Bizottságának elnöke, Nyilasi Tibor, többszörös válogatott labdarúgó, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, a Ferencváros ezüstcipős volt játékosa is.

 

Közös munka eredménye, ez a futballpálya, ami reméljük, örömteli játékra ösztönzi majd nemcsak a sportegyesületek tagjait, de főként lakosságot – fogalmazott Bakács Bernadett alpolgármester az avatóünnepségen. Hozzátette, még 2016-ban több sportberuházási pályázaton is indult az önkormányzat, jelentős önrészt lekötve a költségvetésben, hogy a Budakeszi lakók is korszerű körülmények között sportolhassanak. Végre elérkezett a nyertes pályázatok megvalósulásának ideje. A futókör, és az edzőpark is elkészül hamarosan, és az önkormányzat részéről mindent megtesznek, hogy 2020-ban átadhassák majd a tanuszodát is.

 

Budakeszin a műfüves pálya a pingpongnak köszönheti létrejöttét.  Lakossági kérés volt, hogy szervezze meg az önkormányzat a városi asztalitenisz egyesületet. Elnökünk, Pósfai Gábor, a Decathlon igazgatója lett, aki Budakeszi szülötte, és ő biztosította az utolsó utáni pillanatban – mikor már veszni látszott a pálya ügye – a TAO-s forrást a műfüves pálya építéséhez, sőt jelentős összeget biztosított az önrész csökkentésére is. A pálya bekerülési költsége tehát 62 millió forint, melyből az önkormányzati önrész 12 millió forint volt, a többit a Budathlon Kft. biztosította TAO-s felajánlással.

 

Az alpolgármester elmondta, május óta Budakeszi is részt vesz a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás és a Korányi Intézet együttműködésével megvalósuló egészségprogramban, melynek fő egészségmegőrző eszköze, hogy örömteli, élményt adó sport programokkal kínáljuk meg a lakosságot. Ez egy kiváló minőségű pálya, újabb lehetőséget nyújt a sportolásra. A pálya minőségének megőrzéséért az önkormányzat felelősséget vállal a folyamatos karbantartással, de mindenkit kérünk, vigyázzunk rá, mint közös kincsünkre.

 

Online lehet majd foglalni játékidőt a pályára, de a személyes foglalás is elérhető lesz. AZ MLSZ hét évig az utánpótlás nevelése érdekében ingyen használja a pályát, és elsőbbséget élvez. Iskoláink, óvodáink nyugodtan használhatják a pályát a délelőtti, kora délutáni órákban.

 

A nyitvatartási idő reggel 7 órától este 22 óráig azt szolgálja, hogy munka, vagy egyetemi órák előtt és után is lehessen sportolni, tette hozzá Bakács Bernadett.

 

Elmondta még, hogy a nagy élőfüves pályára a Budakeszi Labdarúgó Akadémia önkormányzati támogatással pályázatot nyújtott be, ebben szerepel a sportpálya körbe kerítése is. Még nincs meg a szükséges, 67 milliós TAO-s forrás, ha bárki tud felajánló  céget közvetíteni az önkormányzatnak, nagyon köszönjük. Minden lehetőséggel élni fogunk. Végezetül sokan kedveltük az Izlandi válogatott szereplését a nyári labdarúgó világbajnokságon. A példájuk nekünk is hasznos lehet: ők 2000 táján az ifjúságvédelmi stratégia részeként, az alkohol, a drog, és a játékfüggőség ellen a tömegsportra, főleg a futball népszerűsítésére támaszkodtak. Mi itt Budakeszin szintén kiemelt célnak tartjuk a lakossági sport támogatását, most elérkeztünk az első mérföldkőhöz, zárta köszöntőjét az alpolgármester.

 

Pósfai Gábor, az ausztriai Decathlon ügyvezető igazgatója emlékeztetett, pár hónapja is örömmel vett részt a Nagy Sándor József Gimnázium felújított sportpályájának az átadóján, és örömmel segítettek most is a Decathlon részéről a Társasági Adójukból tett felajánlásaikkal. Tavaly közel 300 millió forintot ajánlottak fel hasonló sportberuházások támogatására. Budakeszin személyes érintettség miatt is segítettek, hiszen – mint Pósfai Gábor elmondta – ő maga itt nőtt fel Budakeszin, itt szerettették meg vele a sportot.

 

Diego Rango D’Aragona, a magyarországi Decathlon igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket, főként a fiatal budakeszi labdarúgókat, akiknek sok sikert kívánt. Mint mondta, ők lehetnek a magyar futball új reménységei.

 

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjében azt emelte ki, hogy nem csupán stadionok építését támogatja a kormányzat, hanem a tömegsport számára fontos egyéb sportlétesítményeket is. Példa erre a most elkészült budakeszi műfüves focipálya is, de több hasonló átadásra is sor került az utóbbi időben a Buda környéki településeken, és országosan több mint 610 ilyen sportpályát építettek már a TAO-program keretében.

 

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, 2010 óta megduplázódott az igazolt versenysportolók száma Magyarországon, a lakosságnak mintegy 5 százaléka sportolt valamilyen formában 2010 előtti adatok szerint, ez mára már megháromszorozódott, több mint 15 százaléka a magyar embereknek rendszeresen részt vesz valamilyen aktív mozgásformában, sporttevékenységben. Ezt segítheti mostantól Budakeszin ez az új focipálya is, és hasonló célt szolgál majd a közeljövőben épülő fedett tanuszoda is. Köszönet érte mindenkinek, aki sokat tett ennek érdekében, polgármester asszonynak, az MLSZ-nek, a Decathlonnak és a többi támogatónak, tette hozzá Csenger-Zalán Zsolt.

 

Az ünnepélyes szalagátvágás után következhettek az ünnepi nyitómérkőzések, amelyeken az önkormányzat csapata is baráti megmérésen állt helyt (hősiesen küzdött, de alulmaradt ) egy helyi, baráti focicsapattal szemben.

 

A műfüves pályát mostantól hivatalosan is használhatják a budakeszi lakosok, a pálya szabályzati rendjének megfelelően.

 

[widgetkit id=16]

Megosztom a cikket