A Mozgolódó Kuckóban iskolára készülünk

Budakeszin, a Nagyszénászugban 2021 januárjában nyitotta meg kapuját a Mozgolódó, Mozgás- és képességfejlesztő Kuckó, amit Szűcsné Teperics Eszter álmodott meg, mikor két évvel ezelőtt Budakeszire költöztek.

Alapdiplomám szociálpedagógus. A gyermekvédelemben dolgoztam éveken keresztül, egy ottani kedves, kiváló kolléganőm által találkoztam a fejlesztés sokrétűségével. Ezt követően szereztem meg fejlesztőpedagógusi diplomámat is, majd kezdtem el egyéni, és csoportos fejlesztéseket tartani.

Mikor családommal átköltöztünk a második kerületből, a ház kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a majdani Kuckónak meglegyen a helye.
A Mozgolódóban jelenleg a gyermekek felmérése mellett többféle fejlesztés történik, egyéni és csoportos formában egyaránt. Nagyon fontosnak tartom, hogy az esetleges részképességbeli elmaradások minél hamarabb a felszínre kerüljenek, mert így tud segítséghez jutni a gyermek, így tud majd jól boldogulni a maga életében.

A januári nyitással egy időben elindult az Áthidaló Iskola Előkészítő Program. Az Áthidaló Program egy országos hálózat, amiben mi, szakemberek egységes tematikával segítjük az óvodás, nagycsoportos gyermekeket felkészülni az iskolakezdésre. Azt gondolom, hogy az óvodai élet után nagy váltás elkezdeni az iskolát. Megváltoznak a mindennapok, már nem a játéké a főszerep, hosszú perceket kell egy helyben ülve eltölteni, akár 6 × 45 percet. Az óvodapedagógusok a legnagyobb figyelemmel és odadással készítik a gyerekeket az iskolára, ám az ő kapacitásuk is véges 20-25 fős csoportokban. Az Áthidaló Programmal 4-5 fős csoportos foglalkozás keretében egészítjük ki az óvodai felkészítést, ekkora létszámmal tudunk differenciáltan dolgozni a gyerekekkel.

A Program Budakeszi oktatójaként 17 nagy ovissal dolgozunk együtt január óta. A foglalkozásokon játékos és mozgásos formában sajátítanak el a gyerekek olyan ismereteket, amik hozzásegítik őket a sikeres iskolakezdéshez.
Nálam a 6 hónapos fél intenzív foglalkozás sorozat tart még. Ennyi idő alatt megismerem a gyerekeket, észrevehető, ha valamilyen képességbeli nehezítettség adódik. Ez esetben mindenképpen jelzek a szülőnek, hogy milyen szakemberhez érdemes fordulniuk, legyen az szemészet, logopédia, esetleg pszichológiai megtámogatás.

A foglalkozások alkalmával a sikerélmény a fő szempontom, hogy jól érezzék itt magukat a gyerekek. Elmélyítjük a térbeli és síkban való tájékozódást, játszva tanulunk műveleteket végezni, tanulunk íráselemeket, finom motorikát fejlesztünk.
Az idei tanév különösen nehéz volt az ovisoknak és az óvodáknak egyaránt. Az idén a nagycsoportos évet ismételni vágyóknak többkörös nehezítésük volt, és az óvodapedagógusoknak szinte semmilyen beleszólásuk nem volt ebbe. Az Oktatási Hivatal döntött szülői kérelem után.
Ezen kívül itt volt a pandémiás időszak, és bizony, mi, szülők nehéz helyzetbe kerültünk, hogy mennyi mindent kell megoldanunk, úgy hogy itthon vannak a gyerekek, de még ők milyen nehéz helyzetben voltak kortársak, kis barátok nélkül.
A csoportjaimba járó gyerekekről el szeretném mondani – róluk tudok biztosan nyilatkozni –, hogy rendkívül jól vették ezt az akadályt. Ők nem akadnak fenn, ők teszik a dolgukat! Hiszen ilyen egy gyermek.

Két hét múlva, ahogyan a tanévnek vége, a Programot mi is befejezzük. A Mozgolódó Kuckó is nyári szünetre megy, én is a két ovis gyerekemmel és a legkisebbel.
Jövő tanévtől az Áthidaló Programba ismét várom a majdani nagycsoportosokat, és, ahogy idén is, egy gyermeknek lehetőség szerint biztosítom az ingyenes részvételt az egész programban.
2021 szeptemberétől az Áthidalón kívül folytatódnak a Komplex mozgásterápiás fejlesztések, az egyéni foglalkozások, valamint terveim szerint több szakemberrel és gyerekek számára igénybe vehető szolgáltatással bővülünk.

Szűcsné Teperics Eszter
fejlesztőpedagógus * szociálpedagógus * komplex mozgásterápiás fejlesztő * áthidaló oktató * K.I.A.B.Á.L bűnmegelőzési társasjátékvezető

Budakeszi Hírmondó 2021 június

Megosztom a cikket