A mozgás örömét mindenkinek!

Ha minden második napon, lehetőleg a szabad levegőn, rendszeresen sportolunk legalább egy fél órát, az növeli a teherbíró képességet, az agykapacitást, javítja a hormonháztartást, csökkenti a daganatos megbetegedés esélyét és a stresszt, felderíti a kedélyállapotot.

 

 

A mai életforma olyan, hogy tudatosan be kell építeni minden korosztály életébe a sportot. A mozgás alapszükséglet, mint az evés, vagy az alvás, ha nem elégítjük ki ezt a szükségletet, megbetegszünk.

Önkormányzatunk fontosnak tartja, hogy a sportra, rendszeres testmozgásra mindenkinek meg legyen a lehetősége.

Az sportot szolgáló területek, intézményi lehetőségek elmaradnak a jogos igényektől, de az is igaz, hogy nyáron például bezárva állnak az iskolák területén a sportra lehetőséget adó pályák, tornatermek.

Jobb szervezéssel hozzáférhetővé kell tenni a meglévő infrastruktúrát.

Január 9-én ennek a célnak jegyében hívtuk meg a polgármesteri hivatal tanácstermébe a sportklubok és a diáksport egyesületek vezetőit közös gondolkodásra, adjanak tanácsot, hogyan tudnánk fellendíteni városunk sport életét, hogyan vonjuk be azokat a fiatalokat is, akik még csak az egeret mozgatják, és hogyan segítsük elő, hogy minden korosztály tegyen többet a  jó közérzetért.

Az elmúlt évben két sportcélú pályázatot is beadott Budakeszi. A Labdarúgó Akadémiával közösen TAO-s pályázaton nyertünk, a gyakorló focipálya műfüves borítást kap ebben az évben. Egy másik pályázaton kültéri sporteszközökre igényeltünk támogatást, és rekortán futókörre biztosítottunk jelentős önrészt. Ennek eredményét még nem tudjuk.

Az új iskolában épül majd egy nagyméretű tornacsarnok, ez is növeli a sportolásra alkalmas helyek számát, és tanuszodát kap a város, mely a sportpálya területén épül meg. Keressük a helyet egy különlegesség, a Velodrom letelepítésére is, melyet az Országos Kerékpáros Szövetség támogat.  A január 9-i sportegyeztetésen, melynek célja egy új sportstratégia kidolgozása,  a város vezetőin kívül jelen voltak a város életét meghatározó sportegyesületek vezetői a legrégebbiektől a legújabbakig: a Viadal SE, a Budakeszi Labdarúgó Akadémia,  az Elite Basket kosárlabda szakosztály, a Budai Farkasok Kézilabda klub,  az új Budakeszi Kempo Iskola, a Baluswim (amely úszás és triatlon edzéseket tart),  az iskolák sportpedagógusai, a Molnár Teniszakadémia vezetője (aki szeretne helyet kapni a városban), az önkormányzat által szerveszett  Amatőr Asztalitenisz Sportegyesület, a Budakeszi Sport klub, az Öregfiúk focicsapata és az Extrém Biciklisták képviselője.

Hellner Péter kiemelte, a sportegyesületek állami feladatot látnak el a fiatalok nevelésével. Nem helyes, ha ez a szülők anyagi helyzetétől függ, tehát az önkormányzatnak támogatni kell ezt a tevékenységet, önálló sport keretet kéne betervezni Budakeszi Város Önkormányzatának költségvetésébe. Kis Baranyi Sándor szerint meg kell határozni egy hosszú távú tervet, egy irányvonalat, merre fejlődjön a helyi sport. Tekintsük át, hol tartunk most, és hova szeretnénk eljutni egy fenntartható programmal. Ehhez fel kell mérni az erőforrásokat, a szükségleteket, ki hogyan tudja előre vinni a sport ügyét, elsősorban a tömegsportét.  Győri Ottilia polgármester azt javasolta, legyenek közös alapelvek, ezeket gyűjtsük össze, ezek mentén dolgozzunk együtt.

Az önkormányzat alapelve az, hogy támogatja, kiemelten segíti a sportot, és minden megtesz a fejlesztés érdekében.

Mindenki megegyezett abban, hogy a fiatalok sportra nevelése mellett fontos az élethosszig tartó sport kultúrájának az erősítése városunkban.

A másik fontos cél, hogy az általános iskola után is megtartsuk a fiatalokat a sportban.

A jelenlévők támogatták, hogy konkrét javaslatok kidolgozásával folytatódjon tovább a műhelymunka.

Ígéretes kezdés volt ez az egyeztetés. Fontos, hogy a figyelem középpontjába került a sport.

Még fontosabb, hogy teremtsük meg a lehetőséget arra, hogy ha néhány fiatal összeáll focizni, vagy kosarazni, ne kelljen átmásznia egy kerítésen. Vagy a családapa is találjon helyet a sportpályán, ha focizni szeretne a gyermekeivel. Szerencsére ez csak szervezés kérdése.

Várjuk a kedves olvasók javaslatait, a jó gyakorlatokat, melyet máshol láttak, önkéntes segítségüket, hogy mindenki hozzájuthasson a mozgás öröméhez. Ötleteiket leadhatják írásban az ügyfélszolgálaton a nevemre, vagy e-mailen a bede.bakacs@gmail .com e-mail címen.

 

Hajrá Budakeszi sport!

 

Bakács Bernadett

alpolgármester

Megosztom a cikket