A Martin-kereszt újraáldása a budakeszi temetőben

 

A budakeszi temetőben a felújított Martin-keresztet 2013. okt. 20-án Filó Kristóf plébános úr áldotta meg. A 91 évvel ezelőtt felállított kereszt egy kicsit az elmúlt évszázad történetét is reprezentálja.

 

 

?Hatalmas élmény volt felújíttatni a keresztet, ilyen szép korpusz sehol sincs az országban? ? mondta Herein Gyula.

Martinné Szakál Mónika mint családfakutató elmesélte, hogy 1770-es években Zsámbékra, Mányra, majd Budakeszire költözött család meghatározó szerepet játszott Budakeszin. Martin János és Frankhauser Anna házasságából nyolc fiú született. A nyolcból hetet szinte egyszerre sorozták be a Monarchia hadseregébe az I. világháború frontjaira harcolni. Hatan közülük hazatértek, az ötödik fiú, Mátyás halt meg 1915-ben. Az egyedül itthon maradott József ? hálából a Jóistennek ?, hogy hazavezérelte testvéreit, sárga budai mészkőből kőkeresztet állíttatott, amit eredetileg a Pátyi és a Budaörsi út között helyeztek el. Későbbiekben a kereszt a Budakeszin és környékén élő lakosoknak a búzaszentelés helyszíne lett.

Az ötvenes években ? ismerve a kommunista diktatúra logikáját ? ismeretlenek ledöntötték a keresztet. A helybeliek elásták a keresztet, így tudták megmenteni. 1963-ban id. Herein Gyula titokban a temetőbe szállíttatta és felállíttatta. 1992-ben restaurálták.

2013-ban, az újraállítás 50. évfordulóján Jóna Gyula kezdeményezésére, a Herein testvérek szervezésében egy újabb összefogás jött létre, amely célul tűzte ki a kereszt ismételt restaurálását és környezetének rendbetételét. A keresztet Schall Nándor kőfaragó, az öntött vas korpuszt Klinger Ottó hozta rendbe. A szobor festése Mészöly Zsófia festő-restaurátor munkáját dicséri. A kereszt környezetének kőmunkáit Sváb Márton, a kerítést és a mécsestartóit Bodola Lajos készítette.

 

A szertartás méltóságát Filó Kristóf plébános úr biztosította. A kereszt méltóságteljesen üdvözli ezentúl is a temetőbe látogatókat.

 

 

Szabó Tibor Mihály

Megosztom a cikket