A “Magyar Szent Korona képei” Budakeszin

Nyáry Éva, a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett festőművész, történelmünk előtt tisztelgő “Magyar Szent Korona képei” című kiállítása hamarosan Budakeszire érkezik. Nyáry Éva fokozott érdeklődéssel kutatja és tanítja egyetemi oktatóként a korona képeinek ikonográfiáját. A csodálatos kiállítás december 3-22-ig látogatható az Erkel Galériában.

 

Az állami címerünket ékesítő magyar Szent Korona a magyar állam függetlenségét, a jogrendet, az alkotmányosságot szimbolizálja. A legenda szerint első keresztény királyunk Szűz Máriának ajánlottal országát és koronáját.

 

Szent István király felajánlása óta Szűz Mária a Patrona Hungariae, vagyis Magyarország védelmezője, oltalmazója, a Magyarok Nagyasszonya.

 

Nyáry Éva festőművész, egyetemi tanár, a Szt. Lázár-rend dámája fokozott érdeklődéssel kutatja és tanítja egyetemi oktatóként a korona képeinek ikonográfiáját.

 

Neves művészettörténészek hazai és nemzetközi fórumokon egyaránt méltatták érdemeit és páratlan vállalkozását, melyben kinagyítva mutatja be a Szent Korona Zománcképeit. Ezen sorozatból fotókkal gazdagon illusztrált díszes album jelent meg a Magyar Ház Kiadó gondozásában, Orbán Viktor miniszterelnök előszavával. Alkotásainak felhasználásával a Magyar Posta alkalmi bélyegblokkot jelentetett meg a 2005-évtől, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmaira.

 

Számos hazai és külföldi kiállításon mutatták be képeit, így pl. a Collegium Hungaricum felkérésére Bécsben, Stockholmban, Szófiában, Damaszkuszban, Rómában, Párizsban, Münchenben és Magyarország különböző nagyvárosaiban Budapesten is többek között a Budai Várban.

 

Nyáry Éva, a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett festőművész, történelmünk előtt tisztelgő “Magyar Szent Korona képei” című kiállításának megnyitója az Erkel Ferenc Művelődési Központ és Budakörnyéki Székelykör rendezésében december 3-án, kedden 18 órakor kezdődik az Erkel Ferenc Művelődési Központban.


A kiállítást megnyitja: Dr. Egri Mária művészettörténész. Köszönt: dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia Budakeszi Város Polgármestere.

 

A kiállítás december 3-22-ig látogatható az Erkel Galériában, hétköznap 8-20 óráig.

 


Megosztom a cikket