A kormány hisz a kistelepülések jövőjében ? Állami adósságátvállalás néhány környező településen

A települések polgármesterei röviden összefoglalták, mit is jelent konkrétan az állami adósságátvállalás saját településük számára.

Csenger-Zalán Zsolt, Zsámbék polgármestere, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntötte Perbál, Tök, Remeteszőlős polgármesterét, illetve Budajenő jegyzőjét, majd beszámolt arról, hogy az 5000 főnél nagyobb települések esetében (a térségben Budakeszi, Budaörs, Biatorbágy, Piliscsaba, Zsámbék) az adósságátvállalás aránya 40?70 % lehet majd.

 

A felsorolt négy, 5000 főnél kisebb település esetében az adósságátvállalás közel 1 milliárd forintot jelent, amelyet 2012. dec. 27. fordulónappal vesz át az állam.

 

Varga László, perbáli polgármester elmondta, hogy főleg az EU-s pályázatok önrészére vettek fel hiteleket. Ezek hosszú lejáratú, kedvezményes kamatozású hitelek voltak. Felújításokat végeztek: az óvoda, az iskola, a hivatal, a közterek újultak meg. Meglátszik a község arculatán a sok felújítás. Ezeket a hiteleket még lehetett kezelni. Az átvállalt 180 millió forint, amit főleg a működési kiadásokra folyószámla-hitelként vettek fel, ajándék a karácsonyfa alá. Óriási segítség volt ez a kormány részéről!

 

Szathmáry Gergely, Remeteszőlős polgármestere szerint a kormány gáláns segítséget adott. A község hitelállománya elérte az 56 millió forintot, amit elsősorban az infrastruktúra fejlesztésére fordítottak. Egyéb, likviditási célra nem kellett felvenniük hitelt. Nagy segítség, hogy ez a hitelállomány jövőre nem terheli a települést.

 

Budajenőt Kovács Dénes jegyző képviselte. A falu adósságállományának nagy részét az iskola felújításának projektje tette ki. Egy műemlék jellegű bencés kolostor 8 évvel ezelőtti felújítására, korszerűsítésére vettek fel a hitelt. Most már nagyon szép az épület, az udvar. További, saját erős beruházásokkal tovább szépült: tornacsarnokkal, akadálymentesítéssel. Ezek tették ki az 55 milliós összeget, amit most az állam átvállalt.

 

Balogh Kálmán, Tök község polgármestere elmondta, hogy a kormány nagymértékben segítette a község lakóit. Az adósságállomány 38,5 millió forint, ez évi 2,5 millió forintot törlesztést jelentett volna. Ezt az összeget most a település üzemeltetésére, fejlesztésre tudják fordítani.

 

A polgármesterek beszámolója után ismét Csenger-Zalán Zsolt szólalt fel. Szerinte rendhagyó év fog következni, hiszen évtizedek óta alig volt rá példa, hogy az új év rezsi költség csökkenéssel indul.

 

A járás 5000 főnél nagyobb települései (Budaörs, Budakeszi, Biatorbágy, Piliscsaba, Zsámbék) számára is könnyebbséget fog jelenteni a következő év, ugyanis tartozásaik 40?70 %-át fogja átvállalni a kormány. Ennek tárgyalása az elkövetkezendő fél év alatt fog lezajlani.

Mivel nagy összegekről van szó, egyéni elbírálásra is van lehetőség.

 

Zsámbék esetében az adósságátvállalás mértéke 40-50 %-os lehet, ami nagyjából 100 millió forintot tesz ki.

 

SZTM

 

Kapcsolódó cikk:

Állami adósságátvállalás Telkin

A Buda Környéki Televízió rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket