A klímavédelem és a környezettudatosság is téma volt a Zöld munkacsoportban

A február 17-én a Városházán tartott ülésen dr. Győri Ottilia polgármester beszámolt arról, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségében is fontos szerephez jutott Budakeszi. A város és a környező települések közlekedési problémáinak a megoldására is igyekeznek megoldásokat találni a TÖOSZ Lakhatási és Közlekedési Munkacsoportjában, melynek koordinálását Budakeszi polgármesterére bízták.

’Sigmond Bertalan alpolgármester röviden ismertette a kormány által elfogadott Klímavédelmi akciótervet, amelynek célkitűzéseihez Budakeszi is igyekszik csatlakozni. Korondy Tamás, a BVV Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy elkészült további két közösségi komposztáló tároló, ezek már kihelyezésre várnak. A madártanösvény ügyében előterjesztést készített a BVV Kft., amelyről várhatóan februári ülésén dönt a Képviselő-testület.

Matolcsy Miklós, a budakeszin működő PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Fenntarthatósági Témahét főszervezője rövid előadásában ismertette az április 20-24. között szervezett országos programsorozatot, amelynek támogatója többek közt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a fővédnöke pedig Áder János államfő. Matolcsy Miklós elmondta, igyekeznek a budakeszi oktatási intézményeket is bevonni a témahét programjaiba. Részletek: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/ismerteto

Elhangzott az is, hogy a Polgármesteri Hivatal jegyzője, dr. Szelenczy Gabriella levélben szólította fel a lakosság azon részét, amely nem rendelkezik még hulladékszállítási szerződéssel, hogy tegyenek eleget a törvényi kötelezettségüknek. A polgármester pedig levélben fordul a Nemzeti Dohányboltok és Non Stop élelmiszerüzletek üzemeltetőihez, hogy szíveskedjenek gondoskodni az üzletek előtt a közterületek tisztán tartásáról.

Szó esett arról is, hogy az Ökokeszivel együttműködve megkezdték a komposztálásról szóló előadások megszervezését, és elhangzott, hogy a BVV Kft. az idei üzleti tervében prioritásként kezeli a Fő utca parkosítási munkálatait. A városüzemeltetési cég egyeztetéseket folytat a hulladékhasznosítási telep létrehozásáról. Ez ügyben a nemrég megtartott Vállalkozói fórumon a KEHOP támogatás kiírását ígérte dr. György László államtitkár. A tervek közt szerepel, hogy márciusban a Képviselő-testület dönt majd a lakossági komposztáló pályázat kiírásáról, illetve az intézményi komposztálok telepítésének ügyében is.

A munkacsoport ülésén elhangzott az is, hogy idén kiemelt esemény lesz Budakeszin a TeSzedd akció, amelyet április 24-én szervez az önkormányzat. Tavasszal folytatódik a Gyermekek fája, és közösségi virágültetés program, a Madártanösvény átadása pedig április 25-én várható. Végül Budakeszi főkertésze, Sírkó Zoltán a városban tervezett idei faültetési program részleteit ismertette, amely kapcsolódik a kormány klímavédelmi akciótervéhez.

A Zöld munkacsoport ülésén több helyi civil környezetvédő mellett részt vettek: Bakács Bernadett tanácsnok, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke, Somlóvári Józsefné, a Közbiztonsági, Közellátási és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, valamint Hargitai Zsuzsanna és Szemző Áron képviselők is.

 

Megosztom a cikket