A kitüntetettek méltatása – ANTAL SÁNDOR – Budakeszi Ifjúsági Díj

Antal Sándor 2002. június 24-én született. Budakeszin járt iskolába, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának hallgatója.
Hétéves korától tanul küzdősportot, először taekwondo edzésekre járt, majd a Budakeszi Kempo Iskolában Szilágyi András tanítványa lett. A kempóban az vonzotta, hogy álló és földharc is lehetséges, technikai eszköztára szélesebb. Lacza Ádám, a Magyar Kempo Szövetség elnöke így méltatta őt, mint a magyar kempo válogatott tagját 2019-ben: nagyon céltudatos – úgy a tanulmányaiban, mint a sportban. Kőkemény harcos, a magyar kempo elitjéhez tartozik. Nagy küzdő jellem. Kitartó, nagy a fájdalomtűrése. Megvan benne minden, ami a győzelemhez kell: tisztelet, alázat, önfegyelem. A magyar kempo válogatott kiemelkedő versenyzője, valamennyi versenyen sok érmet, pontot szerez.

2018 áprilisában Magyarország rendezte a kempo világbajnokságot, ahol két ezüst-, és egy bronzérmet szerzett. Ez év novemberében Bukarestben az Európa bajnokságon három aranyérmet szerzett, a dobogó felső fokán büszkén tartotta a magyar lobogót!
Fél évvel később Spanyolországban a 2019-es világbajnokságon és világkupán aranyérmet nyert, és két ezüstérmet is elhozott. A hétszáz fős mezőnyben negyven ország legjobb harcosai léptek a tatamira három napon át.
Antal Sándor nagyon hálás mesterének, Szilágyi Andrásnak, aki segíti felkészülését nemcsak a versenyre, de az életre is. Köszönettel tartozik családjának, természetesen főként édesanyjának, aki mindent megtesz érte. Sándor reméli, hogy édesapja is óvja és kíséri pályafutását odaföntről.

Szerény, szolgálatkész, kiváló tanuló, és diákmunkával is hozzájárul a család jövedelméhez. Saját megfogalmazása szerint a küzdősport segítette abban, hogy önfegyelmet, tiszteletet, kitartást tanuljon. Ezek az erények egész életvezetésére kihatottak.
A verseny előtti izgalma eltűnik, ha a tatamira lép. Élvezi a küzdelmet, de nem támadó típus, védekezésből, az ellenfél visszatámadásával szerez pontokat. A kempo önbizalmat ad neki, képes megvédeni magát, ha váratlan támadás éri. Feladatának tartja a gyengébbek védelmezését. Célja, hogy a hivatásában és a sportban is elérje a mesterfokot, jó edző legyen, olyan, aki át tudja adni a küzdősport szépségét, szeretetét.
Olyan világban élünk, ahol a nemes küzdelemben való helytállás létfontosságú. Ezért állítjuk Budakeszi ifjúsága elé példaként Antal Sándort. Az egyik kempo versenyen Sándor és a versenyzők a következő felirat előtt állnak: „A győztesek soha nem adják fel. Akik feladják, soha nem győznek.” Antal Sándor méltó a Budakeszi Ifjúsági Díjra.

Bakács Bernadett, önkormányzati képviselő

Nem sokat tudunk a kempóról, erről a küzdősportról. Elmondaná egy-két mondatban a lényegét?

Antal Sándor: A kempo lényege talán az lenne a versenyzés terén, hogy az ellenfélben olyan úgymond „kárt” kell okozni, hogy feladja, vagy ne tudja folytatni a mérkőzést. Ezt ütésekkel, rúgásokkal vagy akár különböző földharc-technikákkal érhetjük el.

Mikor és hol ismerkedett meg ezzel a sporttal? És miért éppen egy küzdősport, s miért éppen a kempo talált önre?

A. S.: Már kiskoromban rendkívül mozgékony voltam. A kempóval körülbelül hat-hét éve, a Budakeszi Kempo Iskolában Szilágyi Andráson, a mesteremen keresztül ismerkedtem meg, mivel ő édesanyámnak gyermekkori barátja, és küzdősport után keresve ő ajánlotta, hogy menjek le egy edzésre.

Önnek is nagyon fiatalon, már 16 éves korában – prohászkás diákként – jöttek a nagy nemzetközi sikerek, melyekre 17 évesen tette fel a koronát Barcelonában, a kempo világbajnokságon. Ebben a sportágban ez természetes, hogy valaki ennyire korán érjen el ilyen kiemelkedő eredményeket?

A. S.: Az eredményeimet illetően, nem hinném, hogy természetes lenne ez ilyen fiatalon, de nem is feltétlen azért, mert olyan kiemelkedő tehetségre lenne ehhez szükség. Ez nagyon sok munkával jár, amit sokan ilyen fiatalon nem tudnak, vagy nem akarnak beleölni egy ilyen sportba.

Közben leérettségizett és tavaly elkezdte felsőfokú tanulmányait.

A. S.: Jogi tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Karán végzem.

Kiemelkedő sport eredmények és jogi tanulmányok! Sikeresen induló fiatal élete példa lehet sok fiatal számára.

A. S.: A küzdősport nagyban hozzájárult ahhoz, hogy önfegyelmet, tiszteletet és kitartást tanuljak. Ez nem csak a sportolói életemet befolyásolta, mert ezek az erények kihatottak a mindennapi életemre is.

H. J.

Megosztom a cikket