A kitelepítés 69. évfordulójának emlékére

2015. március 19-én a svábok kitelepítésére emlékeztek Budakeszin. A megemlékezésen tiszteletét tette Kalász Márton Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költő, író, műfordító is. A megemlékezés után megkoszorúzták a Városháza oldalán található kitelepítési emléktáblát, majd gyertyafényes német nyelvű szentmisével áldoztak a meghurcoltak emléke előtt.

 

„Ha megkérdeznek, milyen nyelven álmodom, a kérdés nem indokolatlan. Mindkettőn, néha egyszerre.” (Kalász Márton)


Budakeszi Város Önkormányzatának tanácstermében Kőrösiné dr. Merkl Hilda, a Széchenyi Baráti Kör elnök asszonya köszöntötte az egybegyűlteket, majd méltatta az író úr gazdag munkásságát.

Kalász Márton sombereki sváb család gyermekeként látta meg a napvilágot, iskolás koráig nem beszélte a magyar nyelvet, az irodalmi németet pedig még ennél is később sajátította el.

Téli bárány című regénye, melynek színhelye a jugoszláv határhoz közeli dél-baranyai vidék, a harmincas évek közepén indul, és az ötvenes évek végén fejeződik be. Szereplői németek, magyarok, sokácok, szerbek, cigányok, közelebbről pedig két német család. Művében árnyaltan és érzékletesen ábrázolja szülőföldje ellentmondásokkal terhes, fél évszázados történelmét. A mű német nyelven is megjelent, és Németországban is nagy siker övezte.

A regényből Jámbor Erzsébet és Tóth Balázs tolmácsolásában megrázó részletek hangzottak el a kitelepítés borzalmáról, abszurditásáról. Arról, hogy a sváb családoknak néhány óra alatt kellett elhagyniuk házukat, otthonukat, hazájukat.

Az író úr mesélt gyermekkoráról, írói pályájának kezdetéről, a kettős identitás egész életét átható jelentőségéről.

A megemlékezés után a budakeszi intézmények és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a Kitelepítési emléktáblánál, a Budakeszi Hagyományőrző Kör vegyes kórusának és fúvószenekarának zenei közreműködésével.

A megemlékezők a koszorúzást követően német nyelvű szentmisét mondtak a hazájukból kitelepült svábok emlékére, a több száz gyertyával és mécsessel díszített Havas Boldogasszony katolikus templomban.

 

Kőrösi Kata

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített dokumentumfilm megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket