?A kézműves gyökereket nem szabad elfelejteni?

Érdekes eseménynek adott otthont február 23-án, szombaton, Törökbálinton az Auchan áruház: egyrészt az Iharos Népművészeti Egyesület kiállítását itt nyitották meg, valamint itt tartották az Utcazenészek és Előadóművészek a Szabad Kultúráért Egyesület alakuló ülését.

 

Szirbik István, az Európa Park Zempléntől az Adriáig Turisztikai Összefogás alapítója köszöntötte a megjelenteket. ?Abból az alkalomból gyűltünk össze, hogy egy kiállítást megnyissunk, és ezek után több jelentős kulturális esemény induljon el ebben a régióban. Nagy szükség van minderre, újjá kell építeni a kultúrát. Ezen a napon alakul meg az Utcazenészek és Előadóművészek a Szabad Kultúráért Egyesület s hát tudjuk: a kultúra várost teremt? ? foglalta össze gondolatait Szirbik István.

Ament Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke kiemelte: 49 zsámbéki-medencei művész munkáját fogják bemutatni. Ez természetesen csak ízelítő, s a teljesség igénye nélkül a következő szakmák képviselőivel ismerkedhetnek meg: furulyakészítő, faművész, kötélverő, hímző, ruha- és szőnyegkészítő, fazekas, tojásíró, keramikus, bőrműves-lovas íjász stb. Mindegyikükről elmondható, hogy termékeik zsűrizettek, szakmai kontrollal bírók és értéket képviselnek. Legtöbbjük oktatja mesterségét, továbbadja a fiataloknak az anyag lelkének szeretetét.

A következő felszólaló dr. Zalavári József formatervező művész volt. Rövid beszédében kiemelte: nagy problémát jelentett az utóbbi 50-70 évben, hogy ?elfelejtettük? a kézműves alapokat. ?Ha elfogadjuk, hogy a díszítés jel, és ha a  mai ember sok estben nem tudja a jel jelentését, ott óriási bajok vannak? ? vélekedett a formatervező művész. Szükség van a tradíciók megújulására. A mai társadalmi életünk egyik legnagyobb problémája a munkanélküliség. A kézművesek saját maguknak adnak munkát, s ez sem lebecsülendő szempont. Munkájuk megtermékenyítheti a nagyipart, hivatkozott a svédországi példára. Divatos szó ma az ökológia, a kézművesek természetes módon, környezettudatosan működnek. ?Oda kéne hajolni hozzájuk, s megkérdezni: hogyan csinálják?? ? fejezte be gondolatait dr. Zalavári József.

Ezután Kárpule Ferenc, a frissen megalakult Utcazenészek és Előadóművészek a Szabad Kultúráért Egyesület elnöke osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Elsősorban a zenei kultúrát szeretnék felemelni, megújítani ebben a régióban, illetve mindenhol, ahol jelen van a zene. Mint spontán módon zenélők vesznek részt a kultúra megújulásában, és egyesületük létrehozásával többek között az a céljuk, hogy egyforma eséllyel működhessenek a koncertező zenészekkel.

Emelte a rendezvény színvonalát a közreműködő zenészek sokasága: Fellegi Ádám koncert-zongoraművész, Kardos-Horváth János (K2 Együttes), Kárpele Ferenc hegedűművész, Szigeti Dávid?Katona Fatime duója, Horváth Gyula énekes, Menich Dániel Ambrus énekes-gitáros, valamint Hakan Ali Toker török zongoraművész.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket