A keresztény oktatásért – Budakeszi KOVÁSZ Egyesület

Az egyesület nevét hallva valószínűleg sokan a frissen sült kovászos kenyerek illatára és ízére gondolnak. Bár az egyesület tevékenysége nem foglalja magában a pékek tudományát, szellemiségében fontos szerepet kap a kovász. A 2020. március 15-én megalakult Budakeszi KOVÁSZ Egyesület, vagyis a Budakeszi Keresztény Oktatásra Vágyó Szülői Egyesület névválasztásában a ma oly fontossá vált kovászt emeltük ki: lassan, türelmesen érő és élő anyag, amely elengedhetetlen hozzávalója a kenyérnek, de önmagában nem elég. Ha gyermekeink oktatását-nevelését a kenyér készítéshez hasonlítjuk, a szülők szerepe a kovász benne. Mi, szülők nem tudjuk, és nem is szerepünk átvenni a pedagógusaink munkáját, de keresztény szülőkként úgy gondoljuk, igenis felelősségünk minden lehetőséget kihasználni, hogy a jó Isten felé tereljük gyermekeinket. Ennek alapvető terepe az iskola is.

Az egyesület legfontosabb céljai:

  • keresztény értékeken alapuló általános iskolai oktatás előmozdítása Budakeszin;
  • közreműködés ennek hosszú távú biztosításában;
  • a keresztény oktatásra vágyó szülők összefogása és érdekérvényesítő képességük előmozdítása;
  • a keresztény nevelés-oktatás támogatása Budakeszin.

A Szivárvány Óvodában sok éve működnek keresztény csoportok. A Széchenyi István Általános Iskolában pedig, Török Csaba – a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatójának kezdeményezésére – immár két évfolyamon indult olyan ének-zene irányultságú osztály, amelyekben keresztény szellemiségű pedagógusok tanítanak: Szalóczy Dóra, a Prohászka ének-zene tanára és az osztályfőnökök, Fekete Jánosné és Huberné Kiss Éva. Szeptembertől egy tehetséges fiatal tanító, Dalotti Anna folytatja a sort az ének-zenei első osztály vezetőjeként.
Szülők, pedagógusok, elkötelezett keresztények évek óta munkálkodnak azon, hogy Budakeszin minden korosztály számára elérhető legyen egy olyan lehetőség a nevelés-oktatásban, amely elősorban keresztény. Az érintett szülők közösségéből alakult Budakeszi KOVÁSZ Egyesület ennek a törekvésnek ad új formát és igyekszik összefogni, megtartani és erősíteni azt.
Minden igyekezetünkkel arra törekszünk, hogy buzdítsuk az elkötelezett keresztény családokat az egyesület céljainak támogatására, hogy láthatóvá, érezhetővé s számokkal megmutathatóvá váljon, milyen sokaknak fontos ez a közös cél. Bízunk benne, hogy ez a másfél éve indult kezdeményezés fokozatosan megbecsülést, bizalmat épít a helyi oktatási és szülői oldalon egyaránt. Igyekszünk szerény eszközeinkkel, a jövőbe vetett reménnyel továbbra is elkötelezetten támogatni, és ahol tudjuk, segíteni ezt a folyamatot.
Aki szeretne velünk kapcsolatba kerülni, a lehetőségekről értesülni, írjon nekünk az egyesulet@budakeszikovasz.hu címre, és látogasson el a https://budakeszikovasz.hu/ honlapra.

Budakeszi Hírmondo 2021 március

Megosztom a cikket