A Jobbik lakossági fóruma

Ahogy közeledik az áprilisi parlamenti választás ideje, úgy szaporodnak a lakossági fórumok. A Jobbik rendezvényen bemutatkozott Pest megye 2. sz. vk. jelöltje. Az est díszvendége az országgyűlés alelnöke, Balczó Zoltán volt.

 

Az est háziasszonya Császárné Kollár Tímea volt, aki röviden bemutatta magát: 43 éves, könyvtárosként dolgozik az Országos Széchényi Könyvtárban, két gyermek édesanyja.

Pest megye 2. sz. választókerületében méretteti meg magát, amelyet ? szavait idézve ? a Jóisten és a Fidesz hozott létre. Egységesnek mondható a választókerület, fejlett, tehetős környék. Természetesen nagy különbségek vannak a különböző részek között (pl. Budaörs és a pilisi falvak).

Mint tudjuk, Budakeszi járási központ lett, de nagy szükség lenne az infrastruktúra fejlesztésére (pl. a közlekedés). De rettenetes állapotban van az egészségügy is. Ennek egyik neuralgikus pontja, hogy a járóbeteg-rendelést sokféle helyen vehetjük igénybe. Ez ügyben az ÁNTSZ honlapjáról nem lehet rendesen tájékozódni. Az okmányiroda nyitva tartási ideje nem alkalmazkodik az emberek átlagos munkaidejéhez.

Az est díszvendége Balczó Zoltán volt, az országgyűlés jobbikos alelnöke. Kijelentette: a Jobbik nem hagyott fel a radikalizmussal. Sok vád éri őket, hogy cigánybűnözésről beszélnek. Az a szociokulturális háttér, amiben legtöbbjük él, nem tartja különlegesnek, ha valaki börtönbe kerül egy-egy cselekedetéért. Bentlakásos iskolákkal lehetne segíteni, de ha ezt javasolják, mindjárt szegregációval vádolják őket.

A másik gyakran elhangzott vád velük kapcsolatban az antiszemitizmus. Soha nem voltak azok, de tiltakoztak a Palesztina elleni izraeli fellépéssel, illetve a gazai népirtással szemben. A legnagyobb problémának azt tartja, hogy aki Izraelt bírálni meri, az automatikusan antiszemita. Ezzel kapcsolatos az a tévhit is, amit a II. világháború után sütöttek ránk, miszerint bűnös nemzet vagyunk.

Ide tartozó az is, hogy a holokauszt emlékév kapcsán ki merték jelenteni, hogy a nácizmus mellett a kommunista diktatúra is gyilkos diktatúra volt.

A Jobbik szembe akar menni a ránk kényszerített globális hatalommal, hiszen ki kell törni a gyarmati sorból. Egy szemléletes példával igazolta mindezt. Az elmúlt 3 évben a magyar állam 27,5 Mrd Ft támogatást nyújtott a külföldi nagyvállalatoknak. Ezek a vállalatok ez alatt az idő alatt 4674 munkahelyet teremtettek, tehát 6 M Ft-ot adott az állam egy munkahelyért. Ugyanezen időszak alatt a kis-és középvállalatok 7,3 Mrd-ot vetek fel, és 4040 munkahelyet teremtettek. Tehát egy munkahelyért 1,8 M Ft-ot fizetett az állam. Ezen a tarthatatlan helyzeten szeretnének változtatni.

A 4 éves ciklust lezáró beszédében a miniszterelnök úr sikerként könyvelte el a minimálbér alakulását: 73 500 Ft-ról (nettó 60 236 Ft) 101 500 Ft-ra emelkedett, ami 66 440 Ft nettónak felel meg. Az emelkedés máris nem olyan szembetűnő. És ebbe az infláció nincs is beleszámítva! Ha még azt is hozzávesszük, hogy a járulékok emelkedése miatt a munkáltatónak mindez 20, 3%-kal többe kerül?

A következő fontos téma, a mezőgazdaság, élelmiszeripar helyzete. Arra kell törekedni, hogy újjá kell építeni az elhagyott, lepusztult, gyárakat, feldolgozó üzemeket. Újra meg kell találni a keleti piacokat, ami egybeesik a kormány céljával. Ebből is látható, hogy a Jobbik nem ellendrukker.

A következő fontos téma az államadóságból való kitörés kérdése. Az utóbbi időszakban 2067 milliárddal nőtt az államadósság. Feltétlenül újra kellene tárgyalni az adósság kérdését (átütemezés, egy rész elengedése).

Ehhez szorosan kapcsolódik a devizahitelesek probléma együttese. Egy konkrét példát is említett: 6 millió forintot vett fel az illető, 34 000 Ft havi törlesztéssel. Most 75 000 Ft-nál tart, s így lett a 6 millióból 9 800 000 Ft! ?Ilyen szerződés nincs a világon!? ? fakadt ki Balczó Zoltán. Nem tűr halasztást az azonnali rendrakás, hiszen addig nem is lesz növekedés a fizetőképes keresletben.

A politikai és a gazdasági elszámoltatás sem várathat magára. Megemlítette az SZDSZ fél milliárdos tartozását, s a volt elnökök a ?demokratikus? ellenzék soraiban tetszelegnek. Összesen 7 ügyben jutott el ügy az ítéletig, ez nagyon kevés.

Valódi elszámoltatás csak akkor lehetséges, ha kitörünk gyarmati helyzetünkből. Talán erősnek tűnik a kifejezés, de néhány példával próbálta igazolni az alelnök úr. Az ország nem maga hozza a törvényeit (ha az EU meghoz egy rendeletet, törvényt, a tagállamokban 21 napon belül törvénynek kell lennie). Kiemelkedő jelentőségű a földtörvény kérdése, amelyben a kormány nem a megfelelő törvényt hozta meg. Bizonyos szóhasználati kérdés (nem tagállami = külföldi természetes személy) okozhat majd sok nehézséget a későbbiekben. Költségvetésünket nem önállóan készítjük, az EU kiigazításait kötelesek vagyunk elfogadni, akármennyire igazságtalan, méltánytalan.

A gyarmati sorból való kitöréshez bátorság kell, hiszen ?gyáva népnek nincs hazája.?

Egy lakossági kérdésre válaszolva, az ukrajnai helyzet egyik fontos aspektusa a kárpátaljai magyarság kérdése. A Jobbik mindenre elszánt, mindent megtesz magyar testvéreinkért. Egyébként az ottani magyarok szerint a mostani helyzet rendkívül képlékeny.

 

A tájékoztató elhangzása után a Buda Környéki Televízió riportere kérdezte Balczó Zoltánt. Az első kérdés az óriásplakátokról szólt. Balczó Zoltán kifejtette: szűkösebb anyagi lehetőségeik vannak. Járják az országot, az ő legnagyobb erősségük a lakossági fórumok sorozata.

? Milyen kampányra számít? Kellőképpen szókimondó lesz a Jobbik?

? Félő, hogy személyeskedő hangvételű lesz a kampány. A Jobbik nem fogja magába fojtani a kritikáját. Ki kell mondanunk, hogy nem vagyunk szélsőségesek, antiszemiták, rasszisták. Szeretnénk láttatni, hogy igenis vannak súlyos, megoldatlan kérdések, amelyeket a Jobbik meg fog tudni oldani.

Igyekszünk egységes, országos kampányt folytatni. Ennek a főbb elemei: munkahely-teremtés, a politikai és gazdasági elszámoltatás, a szociális és egészségügyi ellátás fejlesztése. Fő kérdésként szerepel még ezeken kívül a rend, a biztonság, de ide tartozik a korrupció elleni küzdelem is. Kiemelten fontos a földtörvény május 1-jéig történő megváltozása.

Az aktuális kérdésekről szólva Balczó Zoltán kifejtette véleményét Simon Gábor esetéről: egyelőre nem eldöntött, hogy az MSZP 2. embere saját szakállára dolgozott. Ezt még súlyosabb esetnek tartja.

A paksi atomerőműről elmondta: a jelenlegi szinten az egyéb energiaforrások nem tudják kiváltani, tehát a bővítése elkerülhetetlen.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket