“A Hellner gyerekek síléccel a lábukon születtek”

Budakeszin szinte mindenki ismeri a Hellner nevet. A Hellner család évtizedek óta Budakeszi közéletének fontos szereplője, a Viadal SE egyik alapító tagja és szervezője a gyermekek szívében fogalommá vált Mikulás-túrának és a Barlangkarácsonynak.

A Hellner lányok a magyar síválogatott oszlopos tagjai, sokszoros országos bajnokok, és nemzetközi színtéren is sok dicsőséget szereztek országunknak, városunknak.

 

Budakeszi sídinasztiái közül a Hellner család neve az elmúlt években sűrűn előfordult a magyar sícsapat tagjainak nevei között. A sízés iránti szívügyük nem mai keletű. A családfő, Hellner Péter családjában már a testvérek is jeleskedtek síugrásban, lesiklásban és sífutásban. A síeléshez való kötődés és szerelem végig megmaradt a családban.

 

Hellner Péter és felesége, Kata, életüket annak a nemes célnak rendelték alá, hogy Budakeszin közösséget teremtsenek, és ezt a közösséget szolgálják. Szentül hisznek abban, hogy a lelki és szellemi fejlődés mellett a test kultúrája is fontos, amihez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás, különösen a szabad levegőn eltöltött órák száma pótolhatatlan. Az életünk szerves részévé kell, hogy váljon, hiszen az egészség megőrzésének egyik alappillére a mozgás, a sport. Dr. Szent-Györgyi Albert, ? aki maga is a síelés megszállottja volt, és a világháború előtti hazai sísport népszerűsítésében is nagy szerepet vállalt ? szavaival élve: ?A sport nem csak testnevelés, hanem az egyik legerősebb nevelő eszköz. A sport a test útján nyitja meg a lelket.?

 

Hellnerék kötelességüknek érzik, hogy másokat is az életmód, az életvitel kulturáltságára hangoljanak. Olyan közösségi embereket szeretnének formálni, akik védik, vigyázzák környezetüket, felelősek embertársaikért. Ennek a célnak alárendelve született meg a Viadal SE immár közel 25 éve. A hazai sísport egyik központja Budakeszi, hiszen a sífutók, síugrók magyar bajnokai budakeszi családok (Gellérék, Dankovitsék, Fischerék, Mayerék, Merklék, Szabóék, Kerekesék…)  gyermekeiből nőttek ki. Ezt a hagyományt is kívánták folytatni a Viadal SE létrehozásával, amely az elmúlt két és fél évtizedben számtalan versenyzőt is kinevelt.

 

 

Az egyesületben hét szakképzett síoktató és segédedzők tevékenykednek, akiknek egyik részét a Hellner család adja, emellett Szabó Kinga, Skultéti Ádám és Matkó András segítik az oktatást. Az edzők között is példamutató az összetartás, nekik is olyan közösségteremtő karizmájuk van, amelyek hozzásegítettek ahhoz, hogy a sportegyesület egy sikertörténet legyen. Az egyesület által létrehozott műanyag sípálya nemcsak a síedzések színtere, hanem a budakeszi családok találkozóhelye is egyben. Az évtizedek során számtalan budakeszi kisgyerek itt ismerkedett meg a síelés technikájával, és szerette meg a sportágat.

A síoktatás mellett a Hellner család több közösségi programot is szervez. Péter egyik vezetője volt a cserkészmozgalom budakeszi újjáélesztésének, és egyik főszervezője a Mikulás-túráknak és a barlangkarácsonyoknak. Emellett a Viadal SE minden évben megrendezi a sínapot, a sífarsangot, a házi síversenyt, a gulyáspartit és több sítúrát is szervez. Az egyesület aktívan segíti Budakeszi sportéletét, bekapcsolódik a városi sportnapokba, a Marabu, a Futakeszi futóversenyek lebonyolításába, illetve hangulatos sátorral fogadja a Bécs?Pozsony?Budapest szupermaraton budakeszi befutójánál a maratonistákat.

 

Minden oktatói tevékenységben rendkívül meghatározó szerepe van az oktató személyiségének. Hellner Kata 40 éves tanítói pályafutásának végéhez közeleg, idén nyugdíjba vonul. A hosszú évek alatt számtalan budakeszi kisgyermeket tanított meg írni-olvasni, és készített fel az életre. A nála végzett gyerekek olyan alapot kaptak a továbbtanuláshoz, hogy általában könnyedén vették az akadályokat. Az iskolai tananyag oktatása mellett nagy hangsúlyt fektetett a magyarságtudatra, a hagyományok ápolására és az erkölcsi értékrend gyermekekbe történő plántálására.

 

A Hellner lányok diadalai


A Hellner család 6 gyermeke természetesen korán megismerkedett a síeléssel, az ismerősök azzal viccelődtek, hogy ?a Hellner gyerekek síléccel a lábukon születtek?. Videóriportunk készítésekor a három legkisebb lány is jelen tudott lenni, ami kisebb csodának is tekinthető, hiszen ebben az időszakban általában különböző külföldi versenyeken tartózkodnak.

 

Szelina 2-3 éves korában kezdett el síelni. 2006-ban még ifiként, de már a felnőtt kategóriában indult el a magyar bajnokságon, és 1. helyezést ért el műlesiklásban, így azzal büszkélkedhet, hogy ifiként felnőtt országos bajnok lett. Több világversenyre kijutott, 2009-ben és 2011-ben is szerepelt a felnőtt sí világbajnokságon. 2011-ben már együtt szerepelt Donátával; külön élmény volt számukra, hogy ikreknek nézték őket. Hatalmas szenzációnak, óriási eredménynek számított, hogy tavaly a vb-n, a szlalom versenyeken Szelina és Donáta is a világ első 50 versenyzője közé verekedte be magát a Garmisch-Partenkirchen-i pályán.

 

Doni ötödik a sorban a testvérei közül. Ő már beleszületett a ?sícsaládba?, automatikusan átragadt testvéreitől a síelés iránti szeretet. Tavaly ? eredményei alapján ? ifjúsági és felnőtt vb-n is indulhatott. Idén, február végén Olaszországban vett részt az ifjúsági világbajnokságon. Tavaly Hellner Donáta magyar bajnok lett szlalomban, valamint kétszeres aranyérmes csapattag Gulácsi Orsolyával és Hellner Johannával. Az óriás-műlesiklásban és a lesiklásban is aranyat szereztek az ifi magyar bajnokságon. A tavalyi felnőtt országos bajnokságon pedig a Hellner lányok (Szelina, Donáta, Johanna) csapata ezüst-, illetve bronzérmet szerzett! Donáta sokat köszönhet a MOL Tehetségkutató Programjának, amely tehetségét felismerve támogatja sportolását.

Johanna, a legkisebb lány, szintén kiemelkedően síel. Március elején a diákolimpia országos döntőjén óriás-műlesiklásban aranyérmet szerzett. Az országos bajnokságon műlesiklásban 2. és 3. helyezést is elért. Tavaly az a megtiszteltetés érte, hogy Magyarországot képviselhette a Youth Camp-en, mely arra hivatott, hogy a vb helyszínén vendégül lássa, programokba bevonja, s egyben edzési lehetőséget adjon a fiatal versenyzőknek a vb-pályákon, a nagy világbajnokokkal együtt.

 

 

A Hellner család otthonának minden zegét-zugát serlegek, kupák, érmek borítják, a sok-sok diadal emlékét felidézve.

 

 

 

 

 

 

 

B.G.

 

Megosztom a cikket