„A haza minden előtt” Ünnepi megemlékezés március 15-e alkalmából

Ünnepi műsorral, valamint a Budakeszi emlékérem és Ifjúsági díj átadásával emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójáról a március 14-ei városi ünnepségünkön az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Minden magyar érzésű ember szívében március 15-e különleges helyet foglal el, és ugyanolyan fényesen ragyog, mint 171 évvel ezelőtt. Olyan mindenek feletti erővel bír, mely valóban összeköti a magyarokat, legyen akár az anyaországban, akár a világ bármely táján. Mi magyarok, legyünk bárhol a világban, összetartozunk, és március 15-én együtt ünnepelünk. Egységben van a nemzetünk. Ekkora ereje van még 171 év múltán is a március 15-i eseményeknek és annak az örökségnek, melyet Petőfiék hagytak ránk – mondta dr. Győri Ottilia polgármester a beszédében.

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elmondta, hogy 1848. március 15-én a magyarok beírták magukat a történelembe. Vér nélküli forradalomban vívtuk ki szabadságunkat és függetlenségünket. Nem voltunk egyedül a szabadságvágyunkkal.
Az európai nemzetek Palermótól Párizson át Bécsig sorra lázadtak fel a birodalom ellen és álltak ki a nemzeti függetlenségért. Az európai népek egyszerre ébredtek rá, hogy nemzeti függetlenséget csak a nemzetek Európája tud adni.

Ezt követően a Czövek Erna Zeneiskola népdalcsoportja lépett fel, dalaikat a közönség a hangos tapssal jutalmazta.

A polgármester ünnepélyes keretek között adta át a Budakesziért emlékérmet és a Budakeszi Ifjúsági díjat. A képviselő-testület a 2019. február 28-i ülésén úgy döntött, hogy a Budakesziért emlékérmet a 2019. évben Szegulja Miklósnénak, Franke Lászlónak és a Budakeszi Labdarúgó Akadémia Sportegyesületnek adományozza.
Az ünnepi műsorban ismét a Széchenyi István Általános Iskola 4. évfolyamos tanulói szerepeltek, akik színvonalas előadással idézték fel a népek tavaszát, a márciusi eseményeket. Köszönjük a gyermekek kedves műsorát és a felkészítő pedagógusok munkáját.

Megosztom a cikket