?A futás teljesen kicserél?

Bécs?Pozsony?Budapest Ultramarathon budakeszi célba érése

A Bécs?Pozsony?Budapest Ultramarathoni futásnak már komoly múltja van. Három országot, három fővárost, 42 települést érint ez a több mint futóverseny.

 

Egészen egyedülálló ez a verseny Közép-Európában. 1990-tól rendezik meg, 2006-tól Pozsony is bekapcsolódott. Az összes táv majdnem 320 km, a befutó táv 52 km. A verseny rendkívül népszerűvé vált az évek során, településünkről is egyre többen vesznek részt. Ennek egyik oka az is lehet, hogy nemcsak profik, hanem amatőrök, baráti társaságok is indulhatnak egyre változatosabb eszközökkel (kerékpár, görkorcsolya stb.).

Czifra Zsuzsanna, a SZIA igazgatónője elmondta, hogy Budakeszi 24 éve célállomásként szerepel, a célba éréskor 450 sportolót tudnak fogadni. Az iskola ebédlőjében egy kis rövid fogadást rendeztek a versenyzőknek, a budakeszi gyerekek az élsportolókkal tették meg az utolsó métereket, ez rendkívül pozitív hatással volt a fiatalokra.

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön félmaraton indult Budapestre, városunkból többen is indultak.

Rendkívül fontos ez a rendezvény, hiszen a fiatalok bebizonyíthatják maguknak, hogy képesek önmaguk legyőzésére, képesek a maguk elé kitűzött célokat teljesíteni. Később aztán ez a pozitív élmény a tanulmányi eredményekben is jelentkezik.

Kanizsár Iván, a BBU Kft. technikai és koordinációs igazgatója, fő szervezője, elmondta: ez a verseny attól különleges, hogy olyan, versenyen kívüli kategóriákat is belevettek, ami lehetővé teszi, hogy minél többen tudjanak bekapcsolódni. A futás ugyanis egyre népszerűbb, az amatőr versenyzők számára nagyszerű teljesítményt jelent a táv teljesítése. ?Budakeszi az egyik legkedvesebb helyszín, az a vendégszeretet, odafigyelés, a verseny támogatása párját ritkító.?

Nem múlhatott el ez e verseny (sem) Hellner Péterné Kata asszony nélkül. A méltán népszerű tanítónő ezúttal, mint a Viadal SE egyik edzőjeként volt jelen. Húsz év óta rendszeresen segítik Budakeszi sportrendezvényeit. Szerinte a futás közelebb viszi az embert ahhoz, hogy egészségesebben, harmonikusabban éljen.

A célba ért sportolók a földre lerakott matracokon, tornapadokon pihenték ki fáradalmaikat. Sok ismerős arcot fedezhettünk fel a pihenők között. Itt van például Csabai Edvin, a Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója, 17-szeres maratoni világbajnok. Elmondása szerint a 320 km-es táv embert próbáló, óriási fizikai és lelki felkészülés szükséges a teljesítéséhez.

Vajda Attila olimpiai és világbajnok kenusunk büszkén említette, hogy három helyet javítottak a tavalyi helyezésükön, így a 8. helyen végeztek.

Belej Bálint tavaly 3. helyezést ért el, idén pedig második lett. Másodszor vett részt a versenyen, heti edzésmunkája igen jelentős: 100?150 km. Szerinte a jó futó vékony testalkatú, hatalmas akaratereje van. A cél természetesen az idén is győztes Zabari János legyőzése jövőre.

 

Szabó Tibor Mihály

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson ide!

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket