A Budakörnyéki Egészségprogram kétnapos szakmai fóruma Budakeszin

Három alapvető célkitűzés megvalósítását tartja elsődleges feladatnak az egészségügyben a területért felelős államtitkár. Dr. Takács Péter a Budakörnyéki Egészségprogram (BEP) ma kezdődött kétnapos budakeszi szakmai fórumán úgy fogalmazott, első a betegbiztonság, a beteg érdeke. Az ellátáshoz való hozzáférés növelése, ez a lakhelyközeli ellátási rendszer megerősítését jelenti.


A másik fontos célkitűzés az egészségben eltöltött évek számának a növelése, az Európai Unió átlagához való közelítése. A harmadik célkitűzés pedig az, hogy az egészségügyi rendszer reagálóképességét megerősítsük a következő évtizedben, amikor újabb világjárványok és egyéb kockázati tényezőkkel kell számolnunk, mondta az egészségügyért felelős államtitkár a budakeszi egészségügyi fórum nyitónapján.


Dr. Takács Péter a járási egészségügyi központok hálózatának erősítését ígérte. Ebben fontos szerep hárul a Budakeszi Egészségügyi Központra is, amely fontos szereplője a Budakörnyéki Egészségprogramnak. A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) által 2018-ban indított program rendkívül sikeres, ezért országos mintaprogramként folytatódhat, tette hozzá az államtitkár.

Dr. Pócza Péter PhD, a Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezető-főorvosa a dohányzás okozta tüdőrákos megbetegedésekről és a megelőzést szolgáló felvilágosító programokról tartott előadást. A legfontosabb a tájékoztató kampányok mellett a rendszeres szűrések megszervezése. Ebben már eddig is komoly szerepet vállalt a BEP, együttműködve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel (OKPI). Az intézményvezető-főorvos hangsúlyozta, hogy ezt a munkát nagyban segítette, támogatta a BÖT elnökeként, Dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere.


Dr. Bogos Krisztina PhD pulmonológus, onkológus főorvos, az OKPI főigazgatója is úgy fogalmazott, komoly motorja a BEP-nek a budakeszi polgármester asszony, aki szívügyének tekinti a budakörnyékiek egészségmegőrzését. Dr. Bogos Krisztina előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy egyre jobban terjednek a különféle hevített dohánytermékek és a potenciális fogyasztók megtévesztése, hogy ezek kevésbé károsak, mint a klasszikus dohánytermékek.
A megelőzésben és a leszokásban is segítség lehet a leteszemacigit.hu tájékoztató honlap, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ által működtetett 24 órás telefonos szolgálat, a 06/80/44-20-44-es zöld szám, és a kapcsolódó okos mobil applikáció is.
A nyitónapon Vajda Nagy Erika dietetikus és Dr. Uzsalyné Pécsi Rita PhD pedagógia- és neveléskutató előadása után Sturmann Linda táncművész tartott pilátes órát a résztvevőknek.

https://www.facebook.com/budakornyekiegeszsegprogram/posts/pfbid02p3hCP3Hbr8eHGAcgpxbBfHuDirh17WJoq2CRMUxzWT6Qf1ZNUduRRY9f2DJaiEYDl

https://www.facebook.com/koranyi.hu/posts/pfbid0YcPd42WULy4zEUmUszESjD13yyu98qFoNVKBm627KDn8DUmgwmeLn1cTDxBiPNsHl

https://www.facebook.com/gyoriottilia/posts/pfbid02p9NdA3p5oY9g4LeZjZx8eCLAMUyCAcGv9a8r2S55BQVaVpZm2wW1JAnpKtF1Ci4Bl

 

Megosztom a cikket