A Budai Honvédek Menetszázada is részt vett a XXI. Doni Hősök Emléktúrán

A 21 km-es menettúra a Budai-hegyekben Budakeszi és Nagykovácsi között két második világháborús emlékhelyet és két katonasírt érintett.
A Budakeszi Temetőben a 2. világháborús emlékműnél találkoztak, ahol Berlinger Gábor az egyesület elnöke, az emléktúra helyi szervezője köszöntötte az érdeklődőket és bemutatta Pénzes Kálmán hő. m.kir.hadnagyot, a menettúra parancsnokát.
A himnusz eléneklése után Sigmond Bertalan, Budakeszi Város alpolgármestere emlékező beszédében kitért arra, hogy a Don-kanyarban a körülményekhez képest a magyar 2. hadsereg a végsőkig kitartott a hatalmas túlerővel szemben és ne csak az áldozatokra emlékezzünk, hanem a hazatért túlélőkre is, hiszen katonaként parancsot teljesítettek, hazánkat védték és mind hősnek tekintendők. A Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület nevében Pénzes Kálmán helyezett el koszorút az emlékműnél.
A megemlékezés után elindult Nagykovácsi irányába az emléktúra 24 fős csapata, így két csoportban, vigyázva a vírushelyzetben előírt távolságra és szükség esetén a maszk használatára. A legfiatalabb résztvevő 8 éves, a legidősebb 78 éves volt! Az egyesület tagjai, ismerősei mellett a Nagy Sándor József Gimnázium hét tanulója is velük tartott. A túra a Budakeszi Vadasparkon keresztül a Júlia majorba vezetett, ahol a Kitörésben elhunyt magyar honvéd sírja található. A himnusz eléneklése után a sírra koszorút helyeztek és folytatták útjukat Nagykovácsi felé a fagyos, de napsütéses időben a szép havas erdőben.
Megosztom a cikket