Ma van Havas Boldogasszony napja

Messzire visszanyúló a Havas Boldogasszony hagyománya Budakeszin, hiszen az egyik legrégebbi és legikonikusabb épületünk a Hava Boldogasszony római katolikus templom.

Nem mindig az a templom állt ám a Fő út szélén, mint amit ma láthatunk. A török hódoltság előtt egy román eredetű templom volt, ami vagy a hódoltság ideje alatt semmisült meg, vagy a törököknek esett áldozatul. Ezután már Mária templom lett, de még mindig nem az az épület volt, amit ma ismerünk. Ezt 1761 és 1766 között építették, és az azóta végzett restaurálásnak hála „élő” történelem mellett sétálhatunk el nap, mint nap.

Hogy is jön ide a templom, ami mellett nap, mint nap elsétálunk pont most? Hadd kezdjem az elejéről. A Havas Boldogasszony egy Mária-ünnep, ami…meglepetés, pont ma van. Ezért magyarázok itt a templomról.

Fölmerülhet bennünk, hogy vajon miért Havas Boldogasszony, hiszen Jeruzsálemben nem sok hó szokott esni. A legenda szerint egy gazdag hölgynek megjelent Szűz Mária az álmában, és azt mondta, hogy oda építsék a templomot ahol másnap hó lesz. Na, ezért havas a Boldogasszony.

Mivel a templom a Havas Boldogasszonynak van szentelve, az ünnepe utáni első vasárnapon tartjuk a Havas Boldogasszony búcsút itt Budakeszin, ami hagyomány szerint a település ünnepe is.

Sok csoda kapcsolódik ehhez az ünnephez (például Savoyai Jenő győztes csatája a török ellen), és sosem tudhatod, lehet, hogy a következő csoda veled fog megtörténni.

“Római katolikus templomunkat Havas Boldogasszony tiszteletére szentelték fel, ezért augusztus ötödikéhez legközelebbi vasárnapon, augusztus 9-én ünnepeljük a búcsú napját. Idén is folytatjuk a 10 éve felélesztett hagyományt, miszerint a templom búcsú napja egyben az egész település ünnepe is legyen. A 10 órás ünnepi szentmisét követően, 11 órától szeretettel várjuk budakeszi minden polgárát közös ünneplésre a templom alatti térre és a Szent László Ház udvarára, ahol a Budakeszi Város Német Önkormányzata jóvoltából sátrak lesznek felállítva, hogy a tűző nap elől árnyékba lehessen vonulni.” – olvasható a Budakeszi Plébánia honlapján.

http://www.budakeszi-plebania.hu/rv_hir.php?rovat=plebania&fi=20200724150300

 

Klimes Eszter, Budakeszi Polgármesteri Hivatal, diákmunkás

 

 

Megosztom a cikket